Index Vakbarát Hírportál

Egymillió lőszert vesz az adóhivatal

2022. augusztus 2., kedd 14:25

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közbeszerzési eljárást folytatott le, amelynek nyertese, a Milipol Zrt. nettó 79,5 millió forintért szállíthatja le a kért egymillió darab lőszert, ha a fizetéshez szükséges forrás a NAV rendelkezésére áll majd.

A lőszerekre azért van szükség, mert a NAV pénzügyőrei jogosultak fegyverhasználatra, a gyakorlatozáshoz azonban a lőszert a hivatalnak kell biztosítania − írta meg az Átlátszó

Fegyverzeti alapellátás-lőszer beszerzésére írt ki közbeszerzési eljárást a Védelmi Beszerzési Ügynökség Zrt. és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Mint írják, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló törvény, a pénzügyőri intézkedések és a kényszerítőeszközök alkalmazásáról, valamint az elfogott, előállított, őrizetbe vett és fogva tartott személyek őrzésének és kísérésének eljárási szabályairól szóló rendelet szerint a pénzügyőr jogosult a jogszerű (és szakszerű) fegyverhasználatra.

A biztonságos fegyverhasználathoz azonban szükséges a lőkészség elsajátítása, begyakorlása, a fegyver megfelelő használatához pedig elengedhetetlen feltétel a szituációs lőgyakorlatok, valamint az ezekhez a lőgyakorlatokhoz szükséges lőszermennyiség biztosítása.

Ezért írták ki a közbeszerzési eljárást, amelynek tárgya egymillió darab 9 milliméteres Luger lőszer.

A kiírásra öt cég jelentkezett: a HM Arzenál Elektromechanikai ZRt., az S.C. Material Group S.R.L., a HTI Haditechnikai Intézet Kft., a Vadász és Hajós Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., valamint a Milipol Zrt. nyújtott be árajánlatot. Utóbbi lett a nyertes nettó 79,5 millió forinttal.

A Milipol Zrt. tulajdonosa a Haditechnikai Kereskedelmi Ügynökség Kft., amelynek tulajdonosa a Magyar Védelmi Exportügynökség Zrt., amelyet idén januárban jegyeztek be. A cég a magyar állam tulajdona.

A tájékoztató szerint a felek július 22-én kötöttek szerződést, onnantól számítva kilencven napja van az adóhivatalnak, hogy értesítse a nyertes Milipolt a pénzügyi fedezet rendelkezésre állásáról. Ha ez nem történik meg, mert nem kap pénzt erre a NAV, a szerződés nem lép életbe.

Rovatok