Index Vakbarát Hírportál

Sztrájkba kezdhetnek a magyar mozdonyvezetők

2022. augusztus 3., szerda 19:05

A mozdonyvezetők nem hagyják magukat átverni, augusztus végén döntenek egy lehetséges sztrájk időpontjáról – olvasható a Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ) által jegyzett közleményben.

Mint írták, a munkaügyi kapcsolatok terén „példátlan módon” a MÁV Zrt. és a MÁV-START Zrt. nem teljesítette a márciusra meghirdetett jogszerű sztrájk lemondásához kapcsolódó megállapodást.

A sztrájk elkerülése érdekében a Munkáltató kötelezettséget vállalt 300 000 forint egyszeri kifizetésre úgy, hogy minden egyéb évközi kifizetés a többi vasutassal azonos módon és mértékben megilleti a mozdonyvezetőket. A megállapodásban vállalt fizetési kötelezettsége alól a munkáltató úgy kívánt kibújni, hogy összemosta a minden munkavállaló számára biztosított vasutasnapi kifizetéssel

– közölte az MTI-vel a MOSZ.

A szakszervezet felszólította a MÁV vezetését a megállapodásban vállalt kötelezettségei teljesítésére. A MOSZ Ügyvivő Bizottsága azt javasolja a küldöttközgyűlés számára, hogy a megállapodás betartatása érdekében augusztus végi ülésén határozzon a sztrájk időpontjáról.

Rovatok