Index Vakbarát Hírportál

Fenntarthatóbbá tennék a vízíközműveket

2022. augusztus 4., csütörtök 20:18

Raisz Anikó környezetügyért és körforgásos gazdálkodásért felelős államtitkár egyeztetést folytatott az önkormányzati tulajdonban lévő víziközmű-társaságok, valamint az önkormányzati szövetségek képviselőivel az ügyben, hogy hogyan tudnák fenntarthatóbbá tenni a szolgáltatást.

A Nemzeti Víziközmű-közszolgáltatási Stratégiában foglaltak megvalósítása érdekében Raisz Anikó környezetügyért és körforgásos gazdálkodásért felelős államtitkár egyeztetést folytatott az önkormányzati tulajdonban lévő víziközmű-társaságok, valamint az önkormányzati szövetségek képviselőivel. „A kormány célja, hogy a magyar emberek biztonságos ellátása érdekében a rezsicsökkentés eredményeinek megőrzése mellett fenntarthatóbbá váljon a víziközmű-ágazat működése” – idézte az MTI.

A megbeszélésen az államtitkár tájékoztatást adott arról, hogy a kormány a hatályos jogszabályi keretek között milyen segítséget tud nyújtani egy fenntarthatóbb működési struktúra kialakításához a lakosság folyamatos, magas szintű ellátása érdekében.

Az államtitkár elmondta: a vonatkozó jogszabály lehetőséget biztosít az önkormányzatok részére a víziközmű-vagyonelemek önkéntes alapon történő állami tulajdonba adására. Az integrációt a Nemzeti Vízművek Zrt. koordinálja, amelynek alapfeltétele, hogy az önkormányzat az ellátási felelősségét, továbbá a tulajdonában álló víziközmű-vagyon tulajdonjogát egy megállapodás keretében térítésmentesen átruházza az államra.

Magyarországon jelenleg 31 víziközmű-társaság működik többségi önkormányzati tulajdonban, amelyek esetében az integrációval megvalósulhat a fenntartható üzemeltetés mellett a rekonstrukciós elmaradások fokozatos felszámolása is. Az államtitkár ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy ez a folyamat a nemzetközi szerződéssel érintett társaságok esetében összetettebb lehet.

Raisz Anikó hangsúlyozta: a kormány védi a magyar emberek érdekeit, ezért kész gyors, ugyanakkor a hosszú távú működést szem előtt tartó segítséget nyújtani az ágazatnak.

Rovatok