Index Vakbarát Hírportál

Tévedett-e Orbán Viktor, amikor elnöknek hívta a volt elnököt?

2022. augusztus 4., csütörtök 11:04 | aznap frissítve

A miniszterelnök most is amerikai elnökként hivatkozik Donald Trumpra, aminek protokolláris oka van, de a magyar kormány a republikánus politikus visszatérésében láthat leginkább megnyugtató elemeket.

Orbán Viktor az Egyesült Államokba utazott, ahol csütörtökön nyitóbeszédet tart a világ legnagyobb konzervatív politikai rendezvényén, az amerikai CPAC-en (Conservative Political Action Conference).

A magyar kormányfő kedden Donald Trumppal folytatott megbeszélést, a találkozóra a volt elnök New Jersey állambeli bedminsteri birtokán került sor. Helyet kapott az asztalnál Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, valamint Susie Wiles, a Save America igazgatója, Brian Jack tanácsadó és Taylor Budowich, a Save America kommunikációs igazgatója.

Orbán Viktor a Donald Trumppal készült közös fotóját kedden az alábbi szöveg kíséretében posztolta a Facebookra: „Találkozó Donald J. Trump amerikai elnökkel”.

Protokolláris megnyilvánulás

Kovács János politikai elemzőt arról kérdeztük, hogy Orbán Viktor protokolláris okok miatt hivatkozhat Donald Trumpra most is amerikai elnökként, vagy inkább annak szól ez a gesztus, hogy a kormányfő szívesen látná újra a republikánus politikust az Egyesült Államok elnöki székében?

Egyrészt a tengerentúlon is elmondható, hogy az egykor magas közjogi tisztséget betöltött személyek esetében a megszólítás során hivatkozható a korábbi tisztség, titulus. Ez egy protokolláris, tiszteletbeli megnyilvánulás, így nem is mindig érdemes többet belelátni

– fejtette ki az elemző.

Kovács János ugyanakkor hozzátette: a magyar kormány nem titkoltan a demokrata adminisztráció meggyengülésére számít a félidős választásokon, ezzel együtt pedig az Egyesült Államok konfrontatív külpolitikai aktivizmusának gyengülésére, többek között a globális minimumadó és a demokráciaexport feladására.

A magyar külügy többször is reményét fejezte ki, hogy Donald Trump visszatérhet a Fehér Házba, mert a magyar–amerikai kormányközi kapcsolatok az ő hivatali idejében kedveztek leginkább az Orbán-kormánynak.

Donald Trumpra szövetségesként tekint Orbán Viktor, ráadásul a Republikánus Párton belül is vannak kemény kritikusai a magyar miniszterelnöknek és a korábbi amerikai elnöknek is, így a volt elnök újrázásban lát leginkább megnyugtató garanciális elemeket a kormány. Kovács János szerint Orbán Viktor számára presztízskérdés is, hogy milyen tisztelettel, érdeklődéssel kezelik az Egyesült Államokban. Az elemző hangsúlyozta:

Számára nagy dolog volt az is, amikor 1998 óta először, 2019-ben fogadta őt amerikai elnök a Fehér Házban. A magyar kormányfő azóta nemzetközi véleményvezérré vált, aki igyekszik modelladóként is megjelenni a nyugati, így az amerikai jobboldal útkeresésében. Egy ottani politikai fordulat nagyban befolyásolná az európai politikai viták során a magyar érdekérvényesítési képességet, különösen most, amikor a visegrádi együttműködés is meggyengült az orosz–ukrán háborúban való szerepvállalás eltérő megítélése miatt.

Orbán Viktor szerdán egy videót is közzétett a találkozóról, a kormányfő ebben kiemelte, hogy mindketten elkötelezettek az illegális migráció elleni küzdelemben, valamint az alacsony adók és a béke mellett is.

(Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök [j] és Donald Trump [b] találkozója a korábbi amerikai elnök New Jersey állambeli bedminsteri birtokán 2022. augusztus 2-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Rovatok