Index Vakbarát Hírportál

Nem szabadulunk a hőségtől, de hamarosan jöhetnek a zivatarok

2022. augusztus 5., péntek 16:52

Pénteken zavartalan napsütésre számíthatunk a nap további részében. Az Észak-Dunántúlon helyenként megélénkül a déli, délkeleti szél, másutt mérsékelt marad a légmozgás. Késő estére többnyire 21 és 27 fok közé hűl le a levegő.

Az ország legnagyobb részén felhőtlen lesz az ég, de az északnyugati, nyugati határszélen az éjszaka második felében gomolyfelhők képződnek. Csapadék nem lesz. Az Észak-Dunántúlon az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik, másutt gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás.

Pénteken tovább fokozódott a hőség, a nyugati és az északkeleti megyék kivételével már többfelé 27 fok körül alakult a napi középhőmérséklet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése tíz megyére is kettes fokozatú figyelmeztetést adott ki hőség miatt. Az alábbi megyékben a hőmérséklet 27 fok felett valószínű:

Szombaton hidegfront érkezik, amelynek hatására a Dunántúl nyugati felén és északkeleten véget ér a hőség. Azonban az Alföldön és a Duna vonalának tágabb térségében továbbra is 27 fok felett, helyenként 28-29 fok körül alakulhat a napi középhőmérséklet.

Az előrejelzés szerint elsősorban szombat délután az Északi-középhegység térségében helyenként zivatarok is kialakulhatnak, amelyeket intenzív csapadék, szélerősödés és apró szemű jég kísérhet.

Kisebb eséllyel (akár már szombat délelőtt is) a nyugati határszélen is megdörrenhet az ég. Szombatról vasárnapra virradó éjszaka a Dunántúli-középhegység, valamint az Északi-középhegység térségében lehet számítani záporok mellett zivatarok kialakulására.

(Borítókép: Szökőkútban frissíti magát egy férfi a hőségben az egri Dobó téren 2022. június 27-én. Fotó: Komka Péter / MTI)

Rovatok