Index Vakbarát Hírportál

Hamarosan a Mol rendeli majd el a hulladékok begyűjtését

2022. augusztus 5., péntek 07:58

Alig egy év múlva az önkormányzatok helyett a Mol rendeli majd el a hulladék begyűjtését, szállítását és feldolgozását. A hulladékgazdálkodási koncessziós jogokat 35 évre elnyerő olajtársaság köt majd szolgáltatási szerződéseket az önkormányzatokkal és dönti majd el, hogy mikor, melyik utcából viszik el a szemetet, illetve azt is, hogy mit kezdenek majd a hulladékkal.

koncessziós ajánlatban a Mol vállalta, hogy öt éven belül felépít egy évente minimum 100 ezer tonna települési szilárd hulladék energetikai hasznosítására alkalmas létesítményt és az első 10 évben legalább 50 milliárd forintot költ beruházásra – írja a Népszava.

A Mol megvásárolja az Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) Zrt.-t. és a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató (NHSZ) Kft.-t, ezzel az önkormányzati hulladékgazdálkodási cégek piaci szereplővé válnak, amelyek alvállalkozóként dolgozhatnak a cégnek. A szemétdíjat azonban továbbra is állam határozza meg, a Mol csak javaslatot tehet. 

Az olajtársaság a koncessziós feladat ellátására létrehozott egy külön vállalatot, a Mol Körforgásos Gazdaság Kft.-t, azonban a cég nem rendelkezik a feladat ellátáshoz szükséges jármű-, eszköz és emberállománnyal. A kiírás a Molnak szabad kezet ad abban is, hogy kit és milyen díj ellenében bíz meg a tevékenységgel.

A lapnak egy a cég ügyeire rálátó forrása azt nyilatkozta, hogy a Mol állítólag hat alvállalkozóval szerződne, többek között a fővárosi FKF-el, amely a meglévő 680 járművel, két műszakban Budapesten kívül akár Pest megyét is ki tudná szolgálni.

A hulladéktörvény utolsó módosítása szerint a közszolgáltatás ellátása érdekében a Mol átveheti a szüksége vagyonelemeket, tehát az önkormányzati cégekkel és eszközökkel végezheti el a munkát. Ez azonban súlyos konfliktushoz is vezethetnek, ezért a másik lehetőség az lehet, ha olcsóbban megveszik, vagy harmadik opcióként akár alvállalkozóként is foglalkoztathatják ezeket a cégeket.

Rovatok