Index Vakbarát Hírportál

Arra kérték a tűzoltókat, hogy spóroljanak a benzinnel

2022. augusztus 5., péntek 06:09

Egy körlevélben arra szólították fel a tűzoltókat, hogy amennyire csak lehetséges, spóroljanak az üzemanyaggal – ezt mondta Salamon Lajos, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke.

A tisztviselő az ATV-nek nyilatkozva beszélt arról, hogy a körlevélben milyen utasításokat kaptak. Azt mondta: emiatt bizonyos gyakorlatokat és ellenőrzéseket le kell fújniuk, csökkenteniük kell a kocsifutásokat, és mindennel spórolni kell, amivel csak lehet.

Hozzátette: a lépés miatt elsősorban az önkéntes tűzoltóságok kerülhetnek nehezebb helyzetbe. Ezek egyikénél már előfordult, hogy

nem vállalták el az oltást egy erdőtűznél használatos járművel, mert nem fizették ki nekik a tankolást.  

A szombati kormányrendelet óta ugyanis nem tankolhatnak hatósági áron a tűzoltók, mentők és rendőrök sem. A tankolásból eredő költségeiket az állam megtéríti ugyan, de csak utólag.

A fűtésen is próbálnak spórolni

Salamon Lajos az RTL-nek nyilatkozva azt is hozzátette, hogy már egy olyan intézkedéssorozat is életbe lépett, amelyben meghatározták, hogy a légkondicionáló berendezéssel legfeljebb hány fokig lehet hűteni a helyiségeket, és hogy télen meddig lehet felfűteni azokat (ehhez hasonló példákat már Európa-szerte lehet látni).

Kifejtette azt is, hogy a télen a tűzoltólaktanyák fűtése is változhat. Salamon Lajos szerint a tűzoltóságok jelenleg vizsgálják, hány laktanyában lehet átállni a téli időszakban a fával, olajjal való fűtésre,

és ahol lehetséges, ott áttérnek ezekre a fűtési rendszerekre. 

Az RTL Híradó szerint ezen kívül több tűzoltóságon már a tisztítószereket is csak az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság engedélyével lehet venni, és van olyan laktanya, ahol azt kérték a dolgozóktól, hogy  inkább otthonról vigyenek.

A Katasztrófavédelem az ATV és az RTL kérdésire válaszolva elismerte, hogy „költségcsökkentéseket kell végrehajtaniuk, de szerintük ezek nem befolyásolják negatívan a feladatok ellátását, illetve nem veszélyeztetik a biztonságos munkavégzést.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok