Index Vakbarát Hírportál

A miniszter elmagyarázta, hogy miért enyhítettek a fakitermelés szabályain

2022. augusztus 6., szombat 16:07

Felháborodást váltott ki egy friss kormányrendelet, Nagy István igyekezett tisztázni a helyzetet.

Egy friss kormányrendeletben módosítottak a fakitermelés szabályain, és a WWF Magyarország ezt nemcsak természetvédelmi, de az erdőgazdálkodás fenntarthatósága szempontjából is súlyosan aggályosnak látja.

Az Agrárminisztérium közleménye szerint Nagy István leszögezte, hogy az erdőgazdálkodás fontos része az energia-vészhelyzet megoldásának, ezért a kormány a tűzifa biztosítása érdekében enyhítette a fakitermelés szabályait.

A fa kitermelése továbbra sem jár erdőirtással, nem csökkenti az erdőterületet, és nem rontja az erdők természeti állapotát sem

– tette világossá az agrárminiszter.

A politikus arra emlékeztetett, hogy a háború és a brüsszeli szankciók miatt energiaválság alakult ki, és veszélyben van Európa gázellátása, ezért meg kell teremteni azt a lehetőséget is, hogy ahol lehet, gáz helyett fával fűtsenek.

A tárcavezető aláhúzta: jelenleg a tűzifaellátás biztosított, azonban a háborús helyzet miatt a kormány tűzifakiviteli tilalmat rendelt el, és utasította az állami erdőgazdaságokat a tűzifa-kitermelés növelésére, ugyanis elsődleges a magyar háztartások ellátása, ezért könnyített szabályokat vezettek be úgy, hogy azok ne veszélyeztessék a fenntartható erdőgazdálkodást. Nagy István hozzátette: a fűtési időszakra lesz annyi tűzifa a piacon, amennyi az igényeket ki tudja elégíteni.

Újratermelhető nyersanyag

A miniszter kiemelte, hogy az ország kétmillió hektár erdeje a legfontosabb természeti erőforrásaink egyike, ezért elkötelezettek annak érdekében, hogy az erdőkkel való gazdálkodás hosszú távon fenntartható legyen.

Semmiben sem változnak az erdő- és a természetvédelmi törvény azon alapvető rendelkezései, hogy az erdők területe és természetességi állapota nem csökkenhet. A faanyag az egyetlen újratermelhető nyersanyagunk, amelyből évtizedek óta kevesebbet hasznosítunk, mint amennyit az erdők évente teremnek. Ezt a több százezer köbméternyi tartalékot tesszük szükség esetére elérhetővé úgy, hogy magát az erdőt mint zöldtőkét semmiképpen se veszélyeztessük

– fejtette ki Nagy István, kitérve arra is, hogy a tűzifa iránti kereslet 2021 óta emelkedik, a magyar erdők évente stabilan, megújuló módon mintegy 3,5 millió köbméter tűzifát biztosítanak az országnak, ezt a mennyiséget fenntartható módon lehet előállítani, az erdészeti jogszabályok pedig jól szabályozott módon teszik lehetővé, hogy erre a mennyiségre hosszú távon számíthassunk.

A miniszter jelezte azt is, hogy az agrártárca kiemelt feladatának tekinti a meglévő erdők szakszerű kezelését, fenntartását és az ország fával borított területének növelését. Elmondta: „hazánkban európai léptékben az egyik legnagyobb erdőtelepítési és fásítási program zajlik, két év alatt 44 ezer hektár új erdő telepítésére adtunk támogatást”.

Nagy István felhívta a figyelmet a rendszerváltás óta megvalósított legnagyobb belterületi fásítási kezdeményezésre, a Településfásítási Programra is. Ennek részeként a tízezer fő alatti települések igényelhettek olyan csomagokat, amelyek földlabdás parkfákat és az ültetés eszközeit tartalmazták. A kezdeményezés részeként 2 év alatt 36 ezer darab sorfát ültettek el mintegy 1400 településen.

Rovatok