Index Vakbarát Hírportál

Mostantól állami közfeladat a rezsivédett áram- és gázszolgáltatás

2022. augusztus 6., szombat 07:08

A kormány teljesen átszabta a rezsicsökkentés kereteit. Ez mostantól állami közfeladat, amelyet külön társaságok fognak ellátni.

Pénteken jelent meg a Magyar Közlönyben az a rendelet, amely előírja, hogy a Kormány az elérhető árú villamosenergia-és földgázellátás biztosítására rezsivédelmi szolgáltatást nyújt a villamos energia és földgáz egyetemes szolgáltatást igénybe vevő felhasználók számára. A rendelet szerint a „rezsivédelmi szolgáltatás” a jogosultak számára a törvényben meghatározott mértékig méltányos ár ellenében a villamos energia és földgázellátás biztosítása

az energiapiaci körülmények megváltozása esetén is.

A rendelet azt is kimondja, hogy mostantól 

a rezsivédelmi szolgáltatás biztosítása állami közfeladat.

A kormány ennek az ellátására 2022. január 1. és 2023. december 31. közötti időszakra a földgáz esetében egy szolgáltató társaságot, a villamos energia esetében pedig az „engedélyeik területi hatályával az ország területét együttesen lefedő, több egyetemes szolgáltató” konzorciumát.

2024. január 1-jétől két év időtartamra a kormány a rezsicsökkentés végrehajtására villamosenergia- és földgázszolgáltatót jelöl ki.

A rezsivédelmi szolgáltatás biztosítása nem minősül az áfatörvény szerinti szolgáltatásnyújtásnak. Az állam közfeladatnak számító rezsivédelmi szolgáltatás biztosításáért a villamosenergia-szolgáltató és a földgázszolgáltató a törvényben meghatározott ellentételezést kap, ami után nem kell áfát fizetnie. 

A nagycsaládosok további kedvezményt kapnak 

A kormány a nagycsaládosok által kedvezményesen felhasználható gázmennyiséget is módosítja. 

Ez az augusztus elsejétől élő kedvezményes mennyiségen felül a háromgyerekes családoknak  további 20 520 Megajoule, valamint a negyedik gyermektől számítva gyermekenként további 10 250 Megajoule felhasználási helyenként és naptári évenként. 

Ez a mennyiség megfelel az új rezsiárak bejelentésekor közölt plusz 600, illetve 300 köbméternek. 

Lapunk egy kalkulátort is készített, amellyel bárki könnyedén kiszámolhatja, hogyan fog változni a rezsije.

KAPCSOLÓDÓ
Itt az Index kalkulátora: számolja ki, hogyan változik a rezsije

Itt az Index kalkulátora: számolja ki, hogyan változik a rezsije

Az egyedi kérdésekre energiapiaci szakértő válaszol.

(Borítókép: Gázóra méri a fogyasztást egy budapesti lakásban. Fotó: Marjai János / MTI)

Rovatok