Index Vakbarát Hírportál

Szomjas a Tarna

2022. augusztus 7., vasárnap 11:29

A Tarna-patak vizét gáttal eltorlaszolták és aszály idején is szivattyúzták, így bizonyos szakaszokon szinte eltűnt a víz a medréből. A vízfolyás kiszáradt, aminek azonban nem csupán a szárazság volt az oka.

Lapis Lajos természetfotós, az Index olvasója vasárnap reggel az aldebrői Tarna-patak hídjánál arra lett figyelmes, hogy a víz nem éri el a hidat sem. Továbbment a zuhogóhoz, amely éppen csak csordogál.

Onnan elsétált a Vécsi úti Tarna-hídhoz, ahol körülbelül 60-70 centiméteres a vízállás, elmondása szerint

a sok szeméttől nem tud továbbfolyni az egyébként elalgásodott víz.

Olvasónk szerint ez a szakasz a Heves Megyei Vízmű Zrt. gyöngyösi üzemmérnökségének fennhatósága alá tartozik. Mint írta, csak egy markolóra lenne szükség a patak és környezetének rendbetételéhez.

Szinte teljesen kiszáradt a Tarna

Az Index egyik korábbi cikkében már beszámoltunk róla, hogy szinte teljesen kiszáradt a Zagyva egyik mellékfolyója, a Tarna. Külön nyomozócsoport alakult annak a büntetőfeljelentésnek a kivizsgálására, amely szerint a Debrői Tóth és Tóth borászat a Tarna vizét kiszivattyúzva ökológiai katasztrófát okozott az utóbbi másfél évtizedben rendkívüli biodiverzitást elérő kis heves megyei folyó alsó szakaszán.

A rendőrség felderítő munkát folytat, melynek keretében helyszíni szemlét tartottak, iratokat foglaltak le és számos tanúkihallgatás is történt.

Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere a Debrői Tóth és Tóth borászat termékei ellen bojkotott hirdetett, és kezdeményezte, hogy tiltsák ki a céget az egri közpénzekből szervezett boros eseményekről.

A Tarna Magyarország egyik legnagyobb vízhozamú folyója, és a – szintén kiszáradás közelében álló – Zagyva folyó legfontosabb mellékfolyója.

Rovatok