Index Vakbarát Hírportál

Több ösztöndíjat kaphatnak a külföldön tanuló magyar diákok

2022. augusztus 8., hétfő 17:37

Az idén felvett hallgatók a korábbihoz képest akár hatvanezer forinttal több Erasmus+ ösztöndíjat kaphatnak. A Kulturális és Innovációs Minisztérium a Covid előtti, közel tízezer főre emelné a nemzetközi, így többek között az Erasmus+-ösztöndíjasok számát – hangsúlyozta dr. György László, a minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára.

A kormány azt szeretné, hogy 2030-ra évente legalább húszezer magyar egyetemista szerezzen tapasztalatot külföldön tanulva. Mindazok a fiatal hallgatók, akik a 2022/23-as tanévben kezdik meg egyetemi, főiskolai tanulmányaikat, már megemelt Erasmus+ ösztöndíjjal utazhatnak külföldi részképzésre.

Az Európai Unió egyik legnépszerűbb ösztöndíjprogramjának jelentőségét erősíti, hogy a 2022-ben egyszerűsített felsőoktatási felvételi rendszer bevezetése értelmében a nyelvvizsga megléte helyett a nyelvi kompetenciák fejlesztése került a középpontba

Ez a lehetőség azt a célt támogatja, hogy a munkaerőpiaci elvárásoknak megfelelő, biztos nyelvismerettel rendelkezzen a jövőbeli munkavállaló.

Milyen anyagi támogatással jár az Erasmus+ ösztöndíj?

Az Erasmus+ programmal járó anyagi támogatás pontos összege a fogadó országtól függ: tanulmányok esetén havi 470–520 eurót, szakmai gyakorlat esetén pedig a 2021/2022-es tanévtől kezdve havi 620–670 eurót kapnak a hallgatók. Az Európán kívüli célországokba történő utazás esetén az ösztöndíj összege havi hétszáz euró, amelyhez utazási támogatás is jár. A 2022/23-as tanév során további emelkedés várható a tanulmányi és szakmai gyakorlati mobilitások támogatásában.

Azoknak a harminc év alatti fiataloknak sem kell lemondaniuk az utazásról, akik a középiskola után elhalasztják az egyetemi tanulmányaikat, esetleg kihagynak egy évet. Az Európai Szolidaritási Testület önkénteseként szintén szabadon utazhatnak, nyelvet tanulhatnak, külföldi tapasztalatokat szerezhetnek.

Az Erasmus-ösztöndíjasok kibővített köréről, a hibrid oktatás részleteiről és a környezettudatos utazás előnyeiről az Erasmus plusz oldalán lehet tájékozódni.

Rovatok