Index Vakbarát Hírportál

Bármelyik pillanatban leszakadhat az ég

2022. augusztus 8., hétfő 16:32

Hétfőn a fátyol- és gomolyfelhők mellett az ország nagy részén sok napsütés várható, de erősebben felhős területek, illetve időszakok is lesznek – elsősorban a Dunántúlon. Elszórtan valószínű záporeső, zivatar. Éjszaka erősen megnövekszik a felhőzet, és előbb a Dunántúlon, majd a Dunától keletre is kialakulhatnak záporok, zivatarok, lokálisan felhőszakadással kísérve.

Az északi, északkeleti szél sokfelé megélénkül, főként az északkeleti megyékben erős széllökések is lehetnek. A zivatarokat keleten viharos széllökések is kísérhetik. Késő estére 20, 27 fok közé hűl le a levegő – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az előrejelzés szerint délután a Dunántúl északi területein elszórtan zivatarok még előfordulhatnak, valamint a keleti határ közelében néhány zivatar kialakulhat, besodródhat.

Az egyes gócokat intenzív csapadékképződés, kisebb méretű jég, szélerősödés, a Tiszántúlon 60 kilométer/óra feletti viharos szél kísérheti.

A meteorológiai szolgálat hétfőn Borsod-Abaúj-Zemplén megyén kívül az egész országra kiadta az elsőfokú figyelmeztetést zivatarok miatt. Emellett Fejér, Tolna, Baranya és Somogy megyében citromsárga figyelmeztetés van érvényben felhőszakadás miatt.

Mint írják, intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat. A zivatarok miatt az ország észak, északnyugati részében több járásban is riasztás van érvényben.

Az esti és éjszakai órákban nagyobb számban fordulhat elő zivatar, először a Dunántúlon, majd a hajnali órákban már a Duna-Tisza köze középső és déli felén is. A zivatarokat a Dunántúl középső és keleti felén felhőszakadás is kísérheti.

Kedden a már hajnalban kialakult zivatarok a délelőtti órákra várhatóan kelet, délkelet felé haladva fokozatosan lecsengenek. Napközben a keleti határ mentén néhány zivatar ismét előfordulhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a héten várható időjárásról azt írja legutóbbi Facebook-bejegyzésében, hogy egy magassági hidegörvény/hidegcsepp befolyásolja Magyarország időjárását, így a hőség egy darabig még nem tér vissza, mérsékelten meleg időre lehet számítani.

A csúcsértékek általában 25–30 fok között alakulnak, az éjszakák pedig frissítők lesznek, így hajnalonként megéri majd szellőztetni – tették hozzá. 

Ugyanakkor nagyobb területet érintő áztató esőre továbbra is nagyon minimális az esély, inkább helyi záporok, zivatarok fordulhatnak elő, a hét második felében főként a hidegcsepp helyzete befolyásolhatja a csapadékesélyeket – olvasható a bejegyzésben.

(Borítókép: H. Szabó Sándor / MTI)

Rovatok