Index Vakbarát Hírportál

Kormánypárti igazgató ellen nyert pert egy kecskeméti ellenzéki tanárnő

2022. augusztus 8., hétfő 15:17

Pert indított a Kecskeméti Szakképzési Centrum ellen egy magyar szakos tanárnő, mivel a kecskeméti Szent-Györgyi Albert Technikum újonnan kinevezett igazgatója megsértette a jóhiszeműség, a tisztesség és az együttműködés elvét.

Pert nyert a Kecskeméti Szakképzési Centrum ellen egy kecskeméti pedagógus. Borosné Kerekes Lívia magyar szakos tanárként tanított a Hunyadi általános iskolában. 

Úgy tudni, a pedagógus állást szeretett volna váltani, ezért benyújtotta a pályázatát a Szent-György technikumba, ahová el is küldte a szakmai dokumentumait. Ezt követően levelezés és találkozók sokasága után sikerült megegyezniük arról, hogy szeptembertől kezdhet új munkahelyén, majd mindezt azonnal jelezte, és hónap végén felmondott. Az állást augusztus 28-tól tölthette volna be. 

A szakképzési centrumhoz tartozó Szent-Györgyi igazgatónője egyeztetett a centrum főigazgatójával, aki mindenféle ellenvetés nélkül támogatta a tanárnő felvételét. Július 7-én egyeztettek volna a tantárgyfelosztásról, azonban ez már nem történt meg. 

Rövid üzenetben utasították el

A pedagógus úgy gondolja, azért utasították vissza, mert abban az időszakban tett közzé a közösségi médiában egy írást a régi munkahelyéről, amelyben szó esett szakmaiatlanságról és egyenlőtlen bánásmódról is. Ugyanis a bejegyzés posztolása után rövid üzenetben értesítették arról, hogy miután átnézték a tantárgyfelosztást, mégsem kívánják foglalkoztatni. 

A legnagyobb meglepetésemre ezt az üzenetet már a kecskeméti közgyűlés Fidesz-frakciójának egyik képviselője, Papp Zoltán jegyezte igazgatóként

– mondta a Népszavának Borosné Kerekes Lívia, hozzátéve: arról, hogy június utolsó napján a Szent-Györgyiben lejár a vezető ötéves megbízatása, ezért igazgatói pályázatot írtak ki, nem tudott, mint ahogy arról sem, hogy az akkori igazgatónőn kívül lett volna más aspiráns. 

Emiatt indított pert a pedagógus, amelyet ügyvéd segítsége nélkül meg is nyert. A Kecskeméti Törvényszéken kimondták, hogy 181 ezer forint kártérítés illeti meg a munkaszerződés meghiúsulása miatt. Arra azonban nincs bizonyíték, hogy a tanárnőt Facebook-posztja miatt nem vették fel az intézménybe. 

(Borítóképünk illusztráció. Fotó: Burány János / MTI)

Rovatok