Index Vakbarát Hírportál

Riasztást adtak ki jégeső miatt

2022. augusztus 9., kedd 16:17

Anticiklon nehezíti az Országos Meteorológiai Szolgálat munkáját, keleties áramlási rendszer teszi szeszélyessé Magyarország időjárását.

Zivatar és felhőszakadás miatt figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden. Mint írták, a csapadékos, nedves időjárás okozója egy, a térségünk felett kialakult anticiklon, amelynek középpontja a Kárpát-medencétől északra helyezkedik el. 

Az időjósok kiemelik: az elmúlt hét legvégén térségünktől északra nagy kiterjedésű magasnyomás épült ki, és a Kárpát-medence egyre inkább ennek a déli peremén helyezkedik el. Ennek hatására Magyarországon az áramlási rendszer keleties, amely a Fekete-tenger nedvesebb, páradúsabb levegőjét sodorja az ország felé.

Fejtörést okoz az időjósoknak

Az időjósok rég nem kedvelik ezt a kiszámíthatatlan áramlást, ugyanis ilyenkor az átlagosnál több bizonytalanságot okoz a megfigyelésekben. Emiatt kevésbé lehet pontosan lemodellezni a kelet felől áramló légtömeg jellemzőit, nehezebb például meghatározni a nedvesség eloszlását is.

Az ország nagy részén figyelmeztetnek

Tíz megyében adtak ki keddre egyes fokozatú, citromsárga figyelmezgetést zivatar miatt. Erősebb csapadékra kell számítani 

Két megyében felhőszakadásra hívják fel a figyelmet. Hevesebb eső lesz 

Jég miatt riasztanak

Magyarország délkeleti részén riasztást adtak ki zivatar miatt. Öt járásban lehet intenzívebb csapadékra és erős szélre készülni, de kisebb méretű jég is eshet

(Borítókép: Rosta Tibor / MTI)

Rovatok