Index Vakbarát Hírportál

Mágnesként vonzza a misebor-automata a híveket

2022. augusztus 11., csütörtök 12:49

Misebor elvitelre! Ezzel a marketingötlettel rukkolt ki Burgenlandban egy osztrák ferences szerzetes.

Thomas Lackner atya ötlete nyomán Fraunkirchen település búcsújáró helyeként is ismert temploma mellett állították fel a berendezést, ahol a világon talán először kínálnak ilyen módon misebort az arra járó érdeklődőknek.

A Cyberpress híradása szerint „Megérkezett az úti céljához, a bortöltő állomáshoz” felirat olvasható az automata oldalán. Az áldott italt kiadó berendezés négy különböző borfajtát kínál, a poharakba egy euróért lehet tölteni. A plébános által kitalált új látványosság azonnal meglendítette a zarándokhely forgalmát. Thomas Lackner atya úgy gondolja, 

a finom bor és a hit össze tud tartozni, hiszen mint az általa idézett tanítás is szól, egeret szalonnával, a bárányokat miseborral lehet megfogni. 

A római katolikus egyházban a szentelmények fogalma alá tartoznak az áldások és szentelések. Az egyház papjai, püspökei embereket és tárgyakat – így például vizet és bort, valamint a szentmisén részt vevő híveket is – megáldhatnak. A közelmúltban Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest ajándékozta meg a Vatikán Apostoli Alamizsnahivatalánál megvásárolható pápai áldással (illetve az ezt igazoló emléklappal) Erdő Péter bíboros.

A misebor-töltőállomás kapcsán az osztrák Kurier cikke felhívja a figyelmet, hogy az automatából folyó bor nem azonos a szentmisén Krisztus vérévé átváltoztatott miseborral.

Rovatok