Index Vakbarát Hírportál

Családonként évente csaknem 100 ezer forintnyi élelmiszer végzi a szemétben Magyarországon

2022. augusztus 11., csütörtök 13:07

Az egekbe szökő élelmiszerárak egyik következménye, hogy a szemétbe kerülő étel értéke is jóval nagyobb idén, mint amekkora volt még néhány évvel ezelőtt: egy négytagú család esetében évente akár közel 90 ezer forint értékű élelmiszer is a kukában köthet ki.

Globálisan az emberi fogyasztásra megtermelt élelmiszer egyharmada, évente mintegy 1,3 milliárd tonna végzi hulladékként vagy megy kárba. Az ENSZ mezőgazdasági szervezete, a FAO adatai szerint a világ tehetős országaiban évente keletkező élelmiszer-hulladék mennyisége nem sokkal marad el Afrika térségének teljes éves élelmiszer-termelésétől, Európában pedig annyi élelmiszer vész kárba, amennyi elegendő lenne 200 millió ember számára – írja közleményében az LG Magyarország.

Az ügynökség szerint soha nem látott sebességgel drágulnak az élelmiszerek, a folyamat végét pedig még nem is látni, ezért minden korábbinál fontosabb, hogy az okos tervezés és a megfelelő tárolás segítségével minimálisra csökkentsük a hulladékká váló ételek mennyiségét.

Az élelmiszer-pazarlás mérséklését célzó Maradék nélkül program weboldalán számos praktikus tipp található:

„A spórolásban valóban jelentős szerepet játszhat, ha jól, tudatosan használjuk a hűtőnket, netán a készülék is rendelkezik hasznos, az ételeinket hosszabban frissen tartó extra funkciókkal” – emelte ki Kékesi Martin, az LG háztartási elektronikai termékspecialistája.

Ha hűtővásárlás előtt állunk, érdemes energiatakarékos lineáris vagy Smart Inverter kompresszorral felszerelt készüléket választani, hiszen így kiküszöbölhető a hosszú időn át történő, hatékony élelmiszer-tárolás legnagyobb ellensége, a hőmérséklet-ingadozás.

Rovatok