Index Vakbarát Hírportál

Potocskáné Kőrösi Anita: Úgy lenne tisztességes, ha Jakab Péter visszaadná a mandátumát

2022. augusztus 11., csütörtök 20:33

A Jobbik alelnöke szerint Jakab Péter megváltozott, személyében és kommunikációjában is.

„Jakab Péter már nem értett egyet azzal a politikával, amit a Jobbik képviselt. Mi szerettünk volna világos válaszokat adni társadalmi kérdésekre, ő pedig egy külön utat választott.” – Ezt mondta Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik alelnöke az ATV Egyenes Beszéd című műsorában, reagálva az egykori pártelnök kilépésére a Jobbikból

A politikus úgy fogalmazott: a párt közössége úgy gondolta, hogy a Jakab Péter által képviselt irány már olyan szintű politizálás volt, „amely nem fér bele a Jobbik politikájába, és a Jobbik elvi nyilatkozatával sem találta meg a párhuzamot”.

Azok a stílusok, az a megszólalás és mindaz, ami az előválasztásnál és a választásnál az emberek elé tárult, az már nem az a Jakab Péter volt, mint például 2021 januárjában

– fogalmazott a politikus, hozzátéve: úgy gondolja, a szavazók ezt üzenték meg, akkor, amikor Jakab Péter miniszerelnök-jelöltként nem jutott be az előválasztás második fordulójába.

Hozzátette:

Erre a politikára, a túlontúli szabadszájúságra és erre a stílusra nem voltak vevők a választók. 

Potocskáné Kőrösi Anita arról is beszélt: azt még pontosan nem látják, hogy mennyien tartanak Jakab Péterrel, de érkeztek hozzájuk olyan jelzések, hogy lesz távozás a tagságból.

Át kell gondolni

Az alelnök szerint azoknak, akik elmennek a Jobbikból, azt is mérlegelniük kell, hogy milyen közösséget tudnak együtt alkotni. 

A politikus utalt a Jakab Péter bizalmasának tartott Molnár Enikővel való konfliktusára is, aminek egymás ellen indult etikai eljárások lettek a következményei.

Jakab Péter kommunikációjáért ő volt egy személyben a felelős. A Döntés című poszt, ami miatt egy etikai eljárás indult ellenem, is bizonyítja, hogy Jakab Péter legfőbb tanácsadója és legfőbb bizalmasa állt a hátterében annak, hogy Jakab Péter megváltozott, személyében és kommunikációjában is. 

A Jobbik alelnöke kijelentette: úgy lenne tisztességes, ha Jakab Péter visszaadná a mandátumát, hiszen azt a Jobbik közösségétől kapta.

Amikor mások úgy gondolták, hogy nem adják vissza a mandátumukat, őket mandátumtolvajnak nevezte. Ezt most saját magára is értheti. Nem mi kértük, hogy mondjon le az elnöki pozíciójáról. Nem mi kértük, hogy távozzon a Jobbikból

– mondta, arra reagálva, hogy az egykori Jobbik-elnök már jelezte: nem kívánja visszaadni parlamenti helyét.

Meglepődöttség nélkül

Ezt erősítette meg a Jobbik a közleményében is, amelyben úgy fogalmaztak:

„Bízunk benne, hogy országgyűlési képviselői mandátumát visszaadja az őt ide juttató jobbikos közösségnek. Különösen úgy, hogy legutolsó parlamenti videójában is nyíltan vállalta, hogy mennyire utál a Magyar Országgyűlésbe munkavégzés céljából bejárni, mert az szerinte tele van »sz.r emberrel«.”

Képviselői mandátumának visszaadása lesz az igazi próbája annak, hogy ő valójában a nép pártján vagy csak „a lé pártján” kíván politizálni a továbbiakban.

A közleményben továbbá az áll: meglepődöttség nélkül, de sajnálattal vették tudomásul, hogy Jakab Péter és tanácsadója „az utolsó pillanatig nyitva álló együttműködés helyett a szakítást választotta”.

„Döntését tudomásul vesszük, bízva benne, hogy ez volt az ő valódi szándéka, és nem a rossz tanácsadójára hallgatott” – fogalmaztak. 

(Borítókép: Potocskáné Kőrösi Anita. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok