Index Vakbarát Hírportál

Viharos széllel érkezik meg a hidegörvény, jégesőt, intenzív csapadékot hozhat

2022. augusztus 12., péntek 06:04

A Magyarországot elérő hidegörvény miatt pénteken elsősorban a nyugati megyékben fordulhat elő kevés helyen zápor, zivatar. Az északkeleti, északi szelet napközben élénk lökések kísérik, de zivatarok környezetében szélerősödés is lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 12 és 17 fok között várható, a nappali maximumok 27 és 32 fok között alakulnak.

A többórás napsütés mellett ismét erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés, illetve időnként megnövekszik a fátyolfelhőzet is. Az ország nagyobb részén nem várható csapadék, inkább csak a nyugati megyékben van esély arra, hogy kevés helyen kialakuljon zápor, zivatar – derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

Az északkeleti, északi szelet élénk lökések kísérik, de zivatarok környezetében szélerősödés is lehet. A csúcshőmérséklet általában 27 és 32 fok között alakul, de a Nyugat-Dunántúlon pár fokkal hűvösebb lehet az idő.

Pénteken napközben a Nyugat-Dunántúlon valószínű zápor, zivatar, azon belül is az Alpokalján adódik nagyobb esély kialakulásukra.

A meteorológiai szolgálat pénteken két megyére adott ki figyelmeztető előrejelzést. Zivatarokra kell számítani Vas és Zala megyében. Mint írják, a zivatarokat helyenként viharos (60-65 kilométer per órás) szél, kis méretű jég, intenzív csapadék (egy-egy helyen rövidebb idő alatt 10-20 milliméter) kísérheti.

(Borítókép: Varga György/MTI)

Rovatok