Index Vakbarát Hírportál

Hiába a könnyítés, ez a napelem továbbra is szigorúan tilos

2022. augusztus 12., péntek 12:53

Láng Zsolt kormánybiztos kezdeményezésére megszületett az a veszélyhelyzet idejére szóló kormányrendelet, amely az energiahatékonyság növelése érdekében megkönnyíti a társasházak és a közös tulajdonú épületrészek tulajdonosainak döntéshozatalát.

Az új szabályozás szerint a közös tulajdonban álló épületrészek esetében a jövőben 100 százalékos döntéshozatali szavazatarány helyett mostantól elegendő 75 százalékos tulajdonosi szavazattöbbség a napkollektorok, illetve napelemes rendszerek telepítéséhez.

Ugyanakkor a G7.hu arról ír, hogy a konnektorba dugható és ezáltal az otthoni elektromos hálózatot tápláló kis teljesítményű, erkélyre házilag felszerelhető napelemes (balkon solar) rendszerek használatát Magyarországon tiltják.

Az európai biztonsági rendelet szerint a 600 wattos, bárki által megvásárolható műszaki termékek még nem tekinthetők háztartási méretű kiserőműnek, mivel a jelentős termelést 800 wattól számítják, ennek alapján több nyugat-európai országban is működtetnek ilyen berendezéseket. Magyarországon más a helyzet, mivel biztonsági és technológiai okokra hivatkozva az itteni áramszolgáltatók álláspontja szerint tilos ezeknek a használata. Aki mégis ilyet használna, azt először figyelmeztetik, később ingatlanát le is kapcsolhatják a hálózatról.

Németországban a terasznapelemmel évente akár 660 kilowattórát is megspórolhat egy átlagos német háztartás, azaz áramfogyasztásának körülbelül a 20 százalékát.

(Borítókép: Az ösküi napelempark az ünnepélyes átadás napján, 2021. október 12-én. Fotó: Vasvári Tamás / MTI)

Rovatok