Index Vakbarát Hírportál

Milliókat keresett a két csongrádi fiatal adathalászattal

2022. augusztus 13., szombat 11:30

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) kibervédelmi nyomozói a napokban csaptak le arra a két fiatalra, akik online fizetési rendszereket kijátszva milliókat kerestek adathalászatukkal.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Kiberbűnözés Elleni Főosztály Felderítő Osztályának nyomozói egyszerre kopogtattak be a 17 éves Hajdú-Bihar megyei fiú és a 21 éves Csongrád-Csanád megyei N. Máté otthonában, majd átkutatták mindkettőjük lakását, ahol minden számítástechnikai eszközt lefoglaltak – írja a Police.hu

Egy hónapos intenzív felderítő munka előzte meg az akciót. A KR NNI kiberesei idén júliusban indítottak büntetőeljárást információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás miatt, miután megérkezett hozzájuk egy feljelentés, amelyet egy számítástechnikai eszközökkel foglakozó online webáruház tett. A nyomozás kiderítette, hogy a két fiatal tavaly év elején kezdett bele az illegális pénzszerzési tevékenységbe, aminek érdekében phishinget és más kiberbűnözéshez tartozó technikákat is alkalmaztak. 

Azt a módszert alkalmazták, hogy a fentebb említett technikák segítségével megszerezték több PayPal és SimplePay fiókok tulajdonosának is az adatait, majd a tudtuk nélkül több terméket is megrendeltek – a sértett webáruház honlapjáról. Amikor egy csomagküldő szolgálaton keresztül feladták a megrendelt terméket, akkor kitaláltak valamilyen történetet. Az online fizetési rendszerek üzemeltetőit ekkor keresték meg azzal telefonon, hogy az érintett fiókok tulajdonosainak ellopták az adatait, és ők valójában nem rendeltek semmit. 

Mivel a csomagok átvételéig a PayPal és a SimplePay a vásárolt termékek összegét csak zárolja a fiókokban, így a pénzt jóhiszeműen visszautalták arra a számlaszámra, amit a hackerek adtak meg nekik. A páros akkor könyvelhetett el teljes sikert, amikor nemcsak a pénzt tudták megszerezni, hanem még a megrendelt termék is eljutott hozzájuk – írja a rendőrség a közleményben. 

Ennek köszönhetően több millió forinttal károsították meg az online webáruházat és a fiókok tulajdonosait is. Emellett pedig a PayPal és SimplePay felületek üzemeltetői is a károsultak közé tartozhatnak, hiszen az ügyfelek elégedettségét jelentősen megtépázhatta az incidens. A KR NNI mind a 17 éves fiút, mind a 21 éves N. Mátét gyanúsítottként hallgatta ki, miután megtörtént előállításuk. Mindketten szabadlábon védekezhetnek.

Mivel a nyomozás fényt derített arra, hogy az országban több cég és magánszemély sérelmére is követhettek el hasonló bűncselekményeket, illetve hogy a két fiatalember társak segítségével dolgozhatott, nem kizárt, hogy a gyanúsítotti kör bővülni fog.

Rovatok