Index Vakbarát Hírportál

A Jobbik országos választmánya visszaköveteli Jakab Péter képviselői mandátumát

2022. augusztus 14., vasárnap 12:37

Egyhangú szavazással döntöttek arról, hogy felszólítják Jakab Pétert, adja vissza listán megszerzett parlamenti mandátumát.

A párt országos választmánya közleményében úgy fogalmaz: „a Jobbik közösségétől kapott listahelyért járó mandátumot azonnali hatállyal adja vissza annak a közösségnek, amely egykoron benne látta a reményt, hogy egy új és egyben jobboldali, konzervatív értékeket képviselő vezetője lehet a közösségünknek.”

A közleményben az egykori pártelnök 2018-ban még szóvivőként tett kijelentését is idézik:  „Azt gondolom, hogy aki a Szent Koronára tett esküt nem tartja be, az a választóknak tett ígéretét sem fogja betartani, az egy hiteltelen politikus.”

Péter! Ez a közösség egykoron felnézett rád, és követett. Mára viszont csak annyit lát belőled, hogy más hoz helyetted döntéseket, megpróbálsz különféle fortélyokkal erőforrásokat elvinni a közösségünktől, és ugyanolyan esküszegő készülsz lenni, mint azok, akiket éveken át joggal kritzáltál te is emiatt

– szólítja meg a közleményben Jakab Pétert a Jobbik választmánya.

Jakab Péter csütörtökön jelentette be, hogy kilép a Jobbikból. A párt alelnöke már aznap úgy nyilatkozott, azt tartanák tisztességesnek, ha az egykori pártelnök visszaadná parlamenti mandátumát, s ezt erősítette meg közleményében a párt is, dacára annak, hogy Jakab Péter már a kilépésekor jelezte: nem kíván megválni parlamenti helyétől. 

(Borítókép: Jakab Péter 2022. június 27-én. Fotó: Kovács Attila / MTI)

Rovatok