A mustgáz veszélyeire hívja fel a figyelmet a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) a Facebook-oldalára vasárnap feltöltött bejegyzésében.
A hét eleje óta szüretelnek a Balaton déli partján, az Európában az elsők között beérő szőlők egyikét, a Csabagyöngyét takarítják be. A gazdák hamarosan hozzálátnak az Irsai Olivér, majd augusztus második felében a kékszőlőfajták betakarításához is.
A leszedett gyümölcs erjedésénél keletkező mustgáz minden évben halálos baleseteket, súlyos mérgezéseket okoz.
A TIM a hasonló tragédiák megelőzése érdekében óvintézkedésekre kéri a szüreti időszakban mezőgazdasági munkát végzőket.
Amikor forr a must, az erjedő szőlőből elbomlik a cukor, etil-alkohol és szén-dioxid lesz belőle; ez utóbbi körülbelül másfélszer nehezebb a levegőnél, ezért alulról, a padozattól fölfelé halmozódik fel a pincékben és járatokban. Egy liter erjedő must csaknem 42 liter szén-dioxidot termel.
A zárt térben összegyűlő mustgáz oxigénhiányos állapotot idéz elő, ami rosszulléthez, szédüléshez, hányingerhez, mentális zavarokhoz vezethet. Az észrevétlenül terjedő szén-dioxid nagyobb koncentrációban cselekvésképtelenné teheti, fulladást okozva halálos veszélybe sodorhatja áldozatait.
A kockázatok minimalizálása érdekében előzetes szellőztetés és légtérelemzés nélkül szigorúan tilos lemenni a borospincékbe!
– figyelmeztet közösségi oldalán a minisztérium.
A biztonságos munkavégzés érdekében a TIM szerint feltétlenül javasolt gázérzékelő riasztókat felszerelni, huzamosabb föld alatt tartózkodásnál személyi gázkoncentráció-mérő készüléket használni. További védelmet jelenthet a pinceajtó nyitásával egyszerre bekapcsoló, reteszelt mesterséges szellőzőrendszer üzemeltetése. Ezen készülékek, biztonsági berendezések működőképességét rendszeresen ellenőrizni kell, erre a szüreti időszak kezdetén érdemes fokozott figyelmet fordítani. A must forrásának idején javasolt „Figyelem, mustgázveszély!” feliratot elhelyezni a pince bejáratára. Arra is rámutattak, hogy
a korszerű érzékelők nem spórolhatók meg pusztán a gyertyapróbával.
A gyertya lángját ugyanis általában csak 14 százalékot elérő szén-dioxid-tartalom oltja ki, miközben már akár a 9 százalékos koncentráció is öt-tíz perc alatt végzetes lehet a pincében tartózkodóra.
Közölték, önmagát is bajba sodorhatja, aki megfelelő védelem és óvintézkedések nélkül próbál az összeesett, ájult emberek segítségére sietni. A 112-es központi segélyhívó számon a helyszín és a megközelítési útvonal pontos megjelölésével kihívott tűzoltók biztonsággal, légzőkészüléket használva tudják kimenteni a mérgezést szenvedett embereket.
A legfontosabb alapszabály tehát, hogy amíg az újbor készül, a pincékbe kizárólag megfelelő átszellőztetésük és a szén-dioxid-koncentráció ellenőrzése után lépcsőzzünk le! A mustgáz alattomos gyilkos, de kis odafigyeléssel megvédhetjük magunkat tőle
– olvasható a TIM közösségi oldalán.