Index Vakbarát Hírportál

A zivatarok sem tudják megállítani a meleget, hőségriasztást adott ki Müller Cecília

2022. augusztus 16., kedd 15:34

Az országos tiszti főorvos, Müller Cecília augusztus 17. és 19. között harmadfokú, legmagasabb szintű hőségriasztást adott ki az ország egész területére – áll a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) lapunkhoz eljuttatott közleményében.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felhívja az emberek figyelmét, hogy a hőség megviseli a szervezetet, fáradékonyabbak lehetünk, ezért javasolt sokat pihenni, kerülni a megerőltető fizikai munkát és mérsékelni a legmelegebb órákban a hosszan végzett sportolást, futást, kerékpározást.

Mint írják, a napsugárzás elleni nem megfelelő védelem miatt – főként vízparti nyaraláskor – gyakori a napégés és a napszúrás. A gyermekkorban elszenvedett napégések fokozott rizikóval járulnak hozzá a később kialakuló bőrgyógyászati daganatos megbetegedésekhez, ezért nagyon fontos a gyermek bőrének védelme a nap közvetlen hatásaitól.

Müller Cecília javaslata szerint

Ha a gyermek mégis napégést szenved, akkor a kipirosodott, fájdalmas, égő bőrfelületet érdemes hűteni, majd bőrnyugtató készítménnyel kezelni. Napszúrás tünetei esetén (fejfájás, hányinger, hányás, levertség) bőséges folyadékmennyiséget kell biztosítani a gyermeknek, szükség esetén csillapítani a lázát, valamint a közvetlen napsugárzástól megkímélni.

Az autóval közlekedőket is fokozott óvatosságra inti az országos tiszti főorvos, hiszen rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg. Müller Cecília azt tanácsolja, hogy akik a szabadságukat vízparton töltik, a déli órákban kerüljék a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, illetve semmiképpen ne ugorjanak vízbe felhevült testtel.

Továbbra is tűzgyújtási tilalom van az egész országban, tilos erdőkben és azok kétszáz méteres körzetében tüzet gyújtani. A meleg és a rendkívüli szárazság miatt nagyon sok tűz keletkezik a szabadban, idén már 14 ezer ilyen volt. A kertben bográcsozni, grillezni, szalonnát sütni nem tilos, de amíg ennyire meleg és száraz az idő, inkább senki ne gyújtson tüzet a szabadban.

Hiába az eső, a fullasztó melegtől nem szabadulunk

Az Időkép citromsárga, első fokozatú riasztást jelentett be zivatarra, ami a nyugati országrészt leszámítva valamennyi járást érinteni fog szerda éjfélig bezárólag.

Az elszórtan jelentkező záporok és zivatarok mellett a napos idő változatlanul velünk marad kedden. Több helyen megélénkül a nyugati-északnyugati szél. Melegszik az idő, a csúcshőmérséklet 30 és 35 fok között alakulhat.

Szerdán sok napsütésre, kevés felhőre számíthatunk. Jelentős csapadék nem valószínű, kevés zápor, esetleg zivatar északkeleten lehet. A szél is többnyire mérsékelt marad, csak néhol lehetnek élénk széllökések. Napközben 31 és 36 fok közé melegszik a levegő.

Csütörtökön 33 és 38 fok közötti maximumokra van kilátás. A déli-délnyugati szél nyugaton időnként élénk, erős lehet. Délután egyre nagyobb területen megnövekszik a gomoly- és fátyolfelhőzet, de csak kevés helyen, leginkább a nyugati tájakon alakulhat ki zápor, esetleg zivatar.

Pénteken egy hidegfront hatására több helyen alakulhatnak ki záporok, zivatarok. A front előoldalán a déli szél többfelé feltámad. 

Keleten lesz a legmelegebb, ahol 36-40 fokig emelkedhet a hőmérséklet.

A nyugati határszélen eközben 30 fok köré hűl le a levegő. Este feltámad az északnyugati szél a Dunántúlon. Szombaton a változóan felhős, szeles idő mellett elszórtan alakulhatnak ki záporok, zivatarok. A maximumok 27–31 fok között alakulhatnak.

(Borítókép: Varga György / MTI)

Rovatok