Index Vakbarát Hírportál

Menczer Tamás: Az energiabiztonságunkat mindig meg fogjuk védeni

2022. augusztus 16., kedd 20:27

A Külügyminisztériumba rendelték Észtország budapesti nagykövetét. – Erről tájékoztatott a Facebook-oldalán Menczer Tamás, aki hangsúlyozta: Magyarország energiabiztonsága vörös vonalat jelent, „az energiabiztonságunkat mindig meg fogjuk védeni”.

Menczer Tamás a bejegyzésben feltöltött videóban azt mondta: az észt nagykövetet tájékoztatta a háborúval kapcsolatos magyar álláspontról, és elfogadhatatlannak nevezte a Magyarországot és a magyar kormányt „alaptalanul, hazug módon bíráló” nyilatkozatokat.

„Mi a béke pártján állunk” – mondta, hozzátéve: a béke az egyetlen megoldás a fizikai fenyegetettségre, a gazdasági kihívásokra, a gazdasági és energiaválság megoldására is, hangsúlyozva: a háborúval kapcsolatos magyar álláspont középpontjában a béke van.

Menczer Tamás arról is tájékoztatta az észt nagykövetet, hogy Magyarország jelenleg történetének legnagyobb humanitárius akcióját hajtja végre Ukrajnával kapcsolatban.

Ismertette: már mintegy egymillió menekültet fogadott be Magyarország, közülük azoknak, akik itt maradnak, segítenek munkát találni, a gyerekeket beiskolázni. A magyar kormány kész egy kórházat és egy iskolát újjáépíteni Ukrajnában, és folyamatosan humanitárius segélyeket szállítanak az országba – emelte ki.

Magyarország Ukrajna mellett áll, támogatja Ukrajna területi szuverenitását és integritását 

– erősítette meg Menczer Tamás. Hozzátette: furcsának tartja a bírálatot egy olyan ország politikusaitól, amelynek légterét magyar katonák és magyar repülőgépek is védik, hiszen Magyarország már sokadik alkalommal vesz részt Észtország légterének védelmében.

(Borítókép: Menczer Tamás. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok