Index Vakbarát Hírportál

Pumaikerpár született a Nyíregyházi Állatparkban

2022. augusztus 18., csütörtök 15:39

A két hím pumakölyök csütörtökön esett át az első általános orvosi vizsgálaton. A kilencven nap vemhesség után világra jött kölykök jól tűrték a beavatkozást, amely során megkapták vakcináikat és egyedi azonosítójukat, valamint megmérték testsúlyukat.

A pumatenyészpár 2019 óta az állatpark lakója, a hároméves nősténynek és a tizenkét éves hímnek ez az első szaporulata – mondta el az MTI-nek Révészné Petró Zsuzsa, a park oktatásiosztály-vezetője. Az egyenként 2,3 kilogramm súlyú, pettyezett bundájú utódok egyelőre anyatejjel táplálkoznak, de három hónaposan majd a húsból álló táplálék fogyasztását is elkezdik.

Ez a nagymacskafajta magányos életmódú állat, az utódgondozás csak a nőstény feladata, ezért az apa egy elkülönített kifutóban van. Az ezüstoroszlánnak is nevezett puma rendkívül jó ugró, kitűnő rövidtávfutó. Egykor az egész amerikai földrészen elterjedt volt, jó alkalmazkodóképessége révén hegyvidéki területeken, tűlevelű erdőkben, mocsarakban, sík területeken és trópusi erdőkben egyaránt előfordult.

Egyedszámuk manapság csökken, a legnagyobb veszélyt élőhelyeinek elvesztése, valamint a vadászat jelenti. Testsúlyánál hétszer nehezebb zsákmányt is képes elejteni és elhurcolni.

Táplálék tekintetében nem válogatós: az egértől a jávorszarvasig mindenre vadászik, de fő táplálékát nagyobbrészt szarvasok és őzek képezik. Tekintélyes testmérete és akár 120 kilogrammos súlya ellenére a puma rendszertanilag nem a nagymacskákhoz, hanem a kismacskákhoz, vagyis a macskaformákhoz tartozik.

(Borítókép: Nyíregyházi Állatpark)

Rovatok