Index Vakbarát Hírportál

Csizmadia Ervin: Nem jó, hogy idegen hatalomként jelenik meg az unió a Fidesz szemében

2022. augusztus 20., szombat 07:24

Az ellenzéken belül megfigyelt folyamatokról, valamint a Fidesz politikájának változásáról is beszélt nemrég egy rádióinterjúban Csizmadia Ervin politológus.

Egy dominanciaharc figyelhető meg az ellenzéki térfélen a Demokratikus Koalíció (DK) és a Momentum között az országgyűlési választások óta – fogalmazott Csizmadia Ervin, a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.

A politológus szerint a választások óta a magyar belpolitikában annyi biztosan történt, hogy a hat ellenzéki párt a választási kampányhoz képest nem tekinthető egy tömbnek.

A tömbön kívül ugyanis megjelent a Mi Hazánk Mozgalom, míg az összefogás részeként politizáló Jobbik belső oszlásnak indult, ahogy a többi résztvevő háza táján is történtek változások.

Csizmadia Ervin ezzel kapcsolatban megjegyezte: a DK láthatóan arra törekszik az utóbbi hetekben, hogy betöltse az ellenzék vezető szerepét.

Persze a közvélemény korábban is azt gondolta, hogy Gyurcsány Ferenc a meghatározó, de ennek most látványosabbak a jelei

– fogalmazott a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója, aki szerint az ellenzéken belül egy újfajta dominanciaharc kialakulása figyelhető meg.

Mindez álláspontja szerint azért is lényeges, mert így a nagyobb politikai küzdelmek jelenleg nem az ellenzék és a kormány között zajlanak.

A műsorban a Fideszben megtörtént, hosszú távú változások is szóba kerültek. Csizmadia Ervin ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy a kormánypárt eddigi utolsó, 2009-ben írott programja „megkérdőjelezhetetlenül atlantista” volt, a mostani retorikától eltérő hangsúlyokkal.

Ugyanakkor azt a szándékot is tartalmazta, hogy formálni kívánja az európai intézményeket.

Ez a perspektíva azóta alapvetően megváltozott, amit Csizmadia Ervin nem feltétlen tart szerencsésnek, ám mindez vélhetően összefüggésben van azzal, hogy a Fidesz közben néppárttá vált.

Csizmadia Ervin úgy látja: nem vitás, hogy a Fidesz EU-hoz való hozzáállása és aközött, hogy hazánk is sorban áll az uniós pénztárnál, igyekezve – a források érdekében – minél több direktívát teljesíteni, ellentmondásos.

Szerinte a nagyobbik kormánypárt legnagyobb problémáját az okozza, hogy úgy akarja Európát befolyásolni, mintha nem is lenne része ennek a szövetségi rendszernek. Csizmadia Ervin azt sem tartja helyesnek, hogy sokszor „idegen hatalomként” jelenik meg a mai Európai Unió a Fidesz vezetőinek szemében.

A Fidesz nyilván része ennek a szövetségi rendszernek, amit úgy is formálhatna, hogy kevésbé harcias álláspontot tanúsít vele szemben – tette hozzá a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója.

Rovatok