Index Vakbarát Hírportál

Csaknem az egész országra kiadták a figyelmeztetést

2022. augusztus 24., szerda 06:08

Szerdán sok napsütés várható, de zivatarokra, felhőszakadásra is készülni kell az ország nagy részén. A maximumok 25 és 32 fok között alakulnak.

Szerdán a napsütést gyakran zavarhatják felhők, és a Dunától keletre, valamint a Dunántúl keleti felén helyenként átmenetileg záporok, zivatarok is kialakulhatnak.

Nyugaton, északnyugaton az északi-északnyugati, északkeleten pedig az északkeleti szelet kísérhetik többfelé élénk lökések, de zivatarok környezetében erős, viharos széllökésekre is számítani kell. Hajnalra helyenként pára, köd képződhet – írja az Időkép.

Reggel 13 és 20, délután 25 és 32 fok között alakul a hőmérséklet,

de záporok, zivatarok környezetében hirtelen több fokot hűlhet a levegő.

Kiadták a figyelmeztetést

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán 17 megyére adott ki elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést zivatar és felhőszakadás miatt. Mint írják, elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat. Az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

A figyelmeztetés mellett az ország több területére adtak ki elsőfokú, citromsárga riasztást zivatar miatt. Hevesebb esőre kell számítani többek között

Kettősfronti tünetek jelentkezhetnek

Szerdán időjárási front nem lesz felettünk, de a változékony időjárás miatt kettősfronti tünetek jelentkezhetnek. Fejfájás, migrén, keringési problémák, vérnyomás-ingadozás, szédülés, rosszullét, rossz közérzet, fáradékonyság, dekoncentráltság egyaránt jelentkezhet.

Megterhelő nap vár a szívbetegekre, a keringési panaszokkal élőkre és az idősekre, így ők lehetőleg kerüljék a nehéz fizikai megterhelést. A sokfelé fülledt, párás levegő miatt nehézlégzés, légszomj, mellkasi panaszok egyaránt előfordulhatnak.

A záporok, zivatarok környezetében az asztmások állapota jelentősen romolhat; a párásabb, csapadékosabb tájakon élők körében felerősödhetnek az ízületi fájdalmak.

(Borítókép: Zivatarfelhő Nagykanizsa felett 2022. május 25-én este. Fotó: Varga György/MTI)

Rovatok