Index Vakbarát Hírportál

Száz év huzavona után ezen a napon indult a Lánchíd története

2022. augusztus 24., szerda 13:07

1842. augusztus 24-én került sor az ország előkelőségei jelenlétében a Lánchíd pesti pillérének alapkőletételére. A 380 méter hosszú építmény Magyarország első jelentős állandó folyami hídja volt, amit a pest-budai polgárok 1849 novemberétől használhattak.

A híd ötlete már 100 évvel korábban felmerült, de akkor még nem voltak meg azok a technikai, munkaügyi feltételek, amelyekkel biztonságos átkelőt lehetett volna építeni. A híd fő szorgalmazója „legnagyobb magyarunk” volt, aki 1832-ben megalapította a Hídegyletet – ezzel akarta megszerezni a nagy magyar mágnások anyagi támogatását. 

A sok erőfeszítés sikerrel járt, a Lánchíd alapkőletételére épp 180 évvel ezelőtt került sor. Azóta koptatják őseink, a turisták és persze minden magyar, aki átkelne a Duna felett, vagy csak szeretne beleszimatolni a híd történelmi levegőjébe. 

Minden kérdés megválaszolására 30 másodperc áll rendelkezésére. Jelölje meg a helyes választ, majd vagy várja ki az idő végét, vagy kattintson a "Következő kérdés" gombra. A linkre kattintva elindul a játék.

Sajnos nem sikerült :(
Kérjük próbálja meg újra.
Indulhat a kvíz »

(Borítókép: Kilátás a budai Váralagút fölött kialakított panorámateraszról a Széchenyi lánchídra 2021. január 24-én. Fotó: Juhász Gábor / MTI)

Rovatok