Index Vakbarát Hírportál

Levelet kaptak a miniszterek, béremelést kérnek a közszolgálatban dolgozóknak

2022. augusztus 24., szerda 10:11

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete a megélhetési költségek növekedése miatt 20 százalékos általános keresetnövekedést kér.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) kereste meg a miniszterek közül Csák Jánost, Gulyás Gergelyt, Palkovics Lászlót, Pintér Sándort és Rogán Antalt azzal a céllal, hogy a kormány biztosítson 20 százalékos mértékű, az inflációt ellentételező általános keresetnövekedést a közszolgálatban dolgozóknak.

A levélben arról is írnak, hogy a dolgozók igényét tolmácsolva kérik az intézkedéseket „a kereseti pozíciók, illetve az általános megélhetési feltételek javítása érdekében”. Arra is emlékeztettek, hogy „az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) 2022. 07. 06-i tárgyalásán az OKÉT Munkavállalói Oldala (OKÉT MVO) egységes álláspontként közölte a közszolgálati dolgozók jogos igényét. Az OKÉT MVO szükségesnek tartotta azt, hogy – ez év elején kialakult bérpozíciók megőrzése céljából – 2022. július 1-jétől a közszolgálatban dolgozók számára (jogállástól függetlenül) 20 százalékos mértékű, az inflációt ellentételező általános keresetnövekedést biztosítson a kormány.”

Erre az igényre a kormánytól még nem kaptak választ, miközben „az azóta eltelt időszakban meghozott kormányzati intézkedések tovább rontották a közszolgálati dolgozók reálkereseti helyzetét”.

Az MKKSZ felhívta a figyelmet arra, hogy van olyan ágazat, ahol a dolgozók több mint 80 százaléka nettó 178–200 ezer forint közötti összeget keres, ami már most is kevés a tisztességes megélhetéshez.

Ezt az egyébként is rossz helyzetet a kritikus válság (rezsi, üzemanyag, infláció, elszabadult árak) az elviselhetetlenségig ronthatja, ezért kell legalább a 20 százalékos mértékű kereseti korrekció visszamenőleg július 1-jei hatállyal. A megélhetéshez szükséges keresetről a közszolgálati dolgozók esetében a kormánynak kell gondoskodnia.

Végül kifejtették, hogy nincs olyan ágazat, amely a jelen helyzetben ne szorulna kormányzati támogatásra, a megélhetési költségek növekedése mindenkit érint, így az ágazatok között a fizetésemelésre vonatkozóan nem lehet rangsort felállítani. Leszögezték azt is, hogy „általános, azonos arányú bérintézkedésre van szükség, egyetlen ágazatban sem lehet 2-3 türelmi évet elvárni”.

Rovatok