Index Vakbarát Hírportál

Nógrádi György: Ha jövő nyárig tart a háború, Európának vége

2022. augusztus 24., szerda 16:24

Egy rádióműsor vendége volt nemrég Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, ahol az orosz–ukrán háború esetleges kilátásairól beszélt.

Jelenleg senki nem tudja, mi Putyin célja, most állóháború van – mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a Hit Rádió Középpont című műsorában, amelyet a Mandiner szemlézett. 

A szakértő hozzátette: lehet, hogy az amerikai titkosszolgálat ismeri az orosz elnök szándékait, de nem mondja el senkinek. 

Ma Ukrajna nyugati lélegeztetőgépen van

– fogalmazott, hangsúlyozva: ha Ukrajna nem kap nyugati pénzügyi és katonai támogatást, órák alatt összeomlik. Nógrádi György szerint az Ukrajnának küldött nyugati fegyvereknek csupán harminc százaléka jut ki a frontra, a többi a feketepiacra kerül.

A beszélgetésben a biztonságpolitikai szakértő úgy fogalmazott:

„Nagyon nehéz az ukrán helyzet. Ha valaki megfigyeli, rendszeresen váltják az ukrán hadsereg vezetőit. Vagy azért, mert alkalmatlan, vagy kiderül, hogy orosz krém, vagy csupán annak tartják.” Nógrádi György hozzátette: ha 2023 nyaráig eltart a háború, Európának vége. 

Véleménye szerint arra kicsi az esély, hogy Európa megállapodjon az oroszokkal a gázszállításról, így máshonnan kell drágább gázhoz jutni. 

(Borítókép: Nógrádi György. Fotó: Varga György / MTI)

Rovatok