Index Vakbarát Hírportál

Szeptember elején mindenkinek érdemes lesz beadatni egy újabb Covid-oltást

2022. augusztus 25., csütörtök 07:45

Az ötödik járványhullámban akár hatezer oltatlan halála is megelőzhető lett volna a vakcina felvételével – magyarázta egy friss kutatás alapján Oroszi Beatrix epidemiológus.

Oltásokkal több ezer haláleset lett volna megelőzhető Magyarországon a koronavírus negyedik és ötödik hullámában is, ez derült ki egy friss tanulmányból. Itthon csaknem 6100 emberrel kevesebb halt volna meg a vizsgált időszakban, ha a fertőződés előtt megkapja a három oltást – fejtette ki a tanulmány egyik szerzője, Oroszi Beatrix.

Oltással 6000 életet lehetett volna megmenteni

Meghatározták, hogy hány megbetegedés, illetve haláleset fordult elő ezen idő alatt az oltottak és a nem oltottak körében, és ebből számolták ki, hogy mi lett volna akkor, ha a teljesen oltottak halálozási kockázatával rendelkeztek volna az oltatlanok is – írja a Portfolio.

A körükben a vizsgált időszak alatt 529 fő halt volna meg, ezzel szemben a valós adat az 6626 elhunyt, tehát a különbség 14 hét, három hónap alatt több mint hatezer fő, akinek az élete megmenthető lett volna, ha elfogadja a védőoltásokat

– mondta a Járványmatematikai Modellező és Epidemiológiai projekt egyik vezető munkatársa, hozzátéve: érdemes bízni a vakcinákban, hiszen a védőoltások már nagyon sokszor bizonyítottak, sok fertőző betegséget sikerült felszámolni és visszaszorítani a segítségükkel.

„A Covid–19 is egy olyan fertőző betegség, amelyet védőoltással szépen vissza lehet szorítani” – emelte ki Oroszi Beatrix, aki 65 év alatt az egészségi állapotot az életkornál is fontosabb tényezőnek tartja, és elmondta, miképpen javasolt időzíteni az emlékeztető oltást.

Azoknak, akik legalább 4-5 hónappal korábban kapták meg a védőoltást, idősek, vagy van krónikus alapbetegségük, minél előbb készüljenek fel az őszi légútivírus-szezonra, és kérjék az emlékeztető védőoltást, mert fontos, hogy felkészítsék a szervezetüket az őszi–téli szezonra.

5 megyében nőttek, 14-ben és Budapesten viszont csökkentek az esetszámok

Augusztus eleje óta ismét csökkennek a fertőzésszámok a hazai koronavírus-járványban, vannak azonban olyan megyék, ahol a nyári tetőzéshez közeli szinten tartózkodik még a koronavírus. A koronavirus.gov.hu kormányzati portál szerdán közzétett adatai szerint tovább enyhült a kisebbfajta nyári járványhullám: 14 742 új fertőzöttet regisztráltak a múlt héten Magyarországon, ami újabb 9%-os csökkenést jelent az előző héthez képest. A halálesetek száma 8%-kal 108-ra csökkent. 

A Portfolio heti koronavírustérképe azt mutatja, hogy a népességarányos fertőzésszám Baranya, Szabolcs-Szatmár és Békés megyében volt a múlt héten a legmagasabb, Komárom-Esztergom és Vas megyében, illetve Budapesten pedig a legalacsonyabb. A gazdaságilag aktívabb régiók kisebb esetszáma általában a járványhullámok leszálló ágát jelzi.

Az előző héthez képest mindössze 5 olyan megye volt, ahol még emelkedtek az esetszámok, és 14 olyan, valamint Budapest, ahol már csökkentek. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a jelenlegi adatok alapján semmilyen szigorítás nem várható a közeljövőben. 

(Borítókép: Beoltanak egy férfit a német–amerikai fejlesztésű Pfizer–BioNTech koronavírus elleni oltóanyaggal 2022. augusztus 12-én. Fotó: Balázs Attila/MTI)

Rovatok