Index Vakbarát Hírportál

Megvan a dátum, biztos, hogy sztrájkolnak a vasutasok

2022. augusztus 25., csütörtök 20:58

Közleményben tudatta a Mozdonyvezetők Szakszervezete, mikor kezdik a sztrájkot. A MÁV megalapozatlannak tartja a munkabeszüntetést.

Szeptember 5-től határozatlan időre sztrájkot hirdet a Mozdonyvezetők Szakszervezete. A munkabeszüntetést a 2021-es nullaszázalékos bérfejlesztéssel és a magas infláció miatti reálkereset-veszteség kompenzálásával indokolják.

Bejelentésükben azt írták, „a szakszervezet értékelte a kialakult helyzetet, és az augusztus 24-i küldöttgyűlésén úgy határozott, hogy a reálkereset-veszteség kompenzálásának kikényszerítésére szeptember 5-től határozatlan időre szóló sztrájkot hirdet a vasúti személy- és áruszállításra vonatkozóan”. Továbbá a követeléseik teljesítésére kezdeményezik az egyeztető tárgyalások haladéktalan megkezdését és a még elégséges szolgáltatás mértékének meghatározását.

Ugyanakkor a vasúttársaság megalapozatlannak tartja a Mozdonyvezetők Szakszervezetének sztrájkfenyegetését. Hozzátették: keresetük 2016 óta több mint 60 százalékkal növekedett a tavalyi év végéig. Az idén év elején megvalósított 10 százalékos béremelés pedig tovább növelte járandóságukat, így a havi átlagkeresetük eléri a 800 ezer forintot.

Rovatok