Index Vakbarát Hírportál

Elbocsátották az SZFE Doktori Iskolájának vezetőjét

2022. augusztus 26., péntek 21:35

Péntek délelőtt Rátóti Zoltán rektor azonnali hatállyal menesztette Karsai Györgyöt, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Doktori Iskolájának vezetőjét.

Az egyetem rektora korábban jelezte Karsai Györgynek, hogy találkozni szeretne vele. Ezek után Rátóti Zoltán egy egyoldalú, indoklás nélküli felmondást adott át neki, amit nem írt alá. Karsai azt kérte, hogy a rektor indokolja meg a döntését, ám ez nem történt meg.

Karsai György 1996-tól tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, hivatalosan 2014 óta vezette a Doktori Iskolát.

Rátóti 2020 augusztusában – akkor még az SZFE frissen megválasztott kuratóriumi tagjaként – egy interjúban arról beszélt, hogy az egyetemi modellváltás a lehetőségek bővülése, ami „nem egy fenyegető állapot sem a hallgatók, sem a tanárok felé”. Karsai György nyílt válaszlevelében arra emlékeztette Rátótit, hogy Vidnyánszky Attila és köre hívatlanul érkezett az SZFE-re.

Ezek után 2020 szeptemberében Vidnyánszky Attila az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta a klasszika-filológusról:

Karsai Györgynek én nem fogom soha tudni elmagyarázni, hogy mi a nemzet, meg a haza, meg a kereszténység, mert alkalmatlan arra, hogy befogadja azt, amit én gondolok. A gondolkodása ebben a tekintetben kizárólagos és kirekesztő.

A Doktori Tanács akkor közleményben tiltakozott a Nemzeti Színház igazgatójának beszédmódja ellen. Neves keresztény értelmiségiek – Karsai György barátaiként – nyílt levelükben úgy fogalmaztak: az SZFE-t fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöki tisztét is betöltő Vidnyánszky nem antiszemita megjegyzést tett, hanem „valószínűleg csak nem jutott eszébe a vita hevében, hogy nemzetietlenséggel, a kereszténység iránti ellenségességgel a harmincas években a magyarul érző és gondolkodó zsidó értelmiséget vádolták”. Később Vidnyánszky Attila azt nyilatkozta: szándékosan félreértelmezték a szavait – írja a Népszava.

Az SZFE és a Doktori Iskola hallgatóinak reagálása

Az SZFE így reagált az elbocsátásra:

A Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora mint a munkáltatói jogkör gyakorlója 2022. augusztus 26. napján megszünteti Karsai György professzor úr munkaviszonyát. Karsai György magyar klasszika-filológus, színháztörténész, irodalomtörténész, egyetemi tanár munkáját, melyet hosszú éveken át végzett Egyetemünkön. Karsai György 1996-tól antik színháztörténet tanárként, majd 2003-tól egyetemi tanárként oktatott Egyetemünkön, ahol később a Doktori Iskola vezetője lett. Egyetemünk vezetése további szakmai sikereket és jó egészséget kíván Karsai György professzor úrnak.

Az SZFE Doktori Iskola hallgatói nyílt levelet írtak Rátóti Zoltánnak, amelyben kifejtik, hogy Karsai György fölmentése a hallgatók érdekeit biztosan nem szolgálja: „Azt külön ízléstelennek tartjuk, hogy az egyetem honlapján jó kedélyű posztban búcsúzik Karsai tanár úrtól néhány órával ezután. Súlyosan méltatlannak és felelőtlennek tartjuk mind az eljárást, mind a döntést, mellyel a Doktori Iskola további sorsát veszélyezteti.” Levelüket azzal zárják, hogy az egyetlen megoldás csakis a mostani döntés visszavonása lehet.

(Borítókép: Karsai György 2015. december 23-án. Fotó: Bődey János / Index)

Rovatok