Index Vakbarát Hírportál

Ungár Péter: Az a célom, hogy az LMP megkerülhetetlen erő legyen

2022. augusztus 26., péntek 19:13

A LMP pártelnöki posztjáért induló Ungár Péter az Index Kibeszélő című műsorának legújabb epizódjában nemcsak céljairól, hanem a zöld energia fontosságáról és az LMP erdővédő akciójáról is beszélt.

„Nekem az a célom, hogy a ciklus végére, 2026-ra egyértelműen nemcsak hogy az LMP Magyarország Zöld Pártja, de egy megkerülhetetlen politikai erő legyen” – mondta a Kibeszélőben Ungár Péter az LMP tisztújítása előtt, hozzátéve: nem gondolja, hogy ez azt jelenti, hogy az LMP-nek lesz a legnagyobb tömegbázisa  Magyarországon, „de egy létező és jelentős párt, amely megbízható partner, jó szövetséges tud lenni, és kérlelhetetlenül kiáll azokért az ügyekért, amiket fontosnak tart”.

A párt parlamenti frakciójának vezetője és elnökségi tagja szerint érdekes időszak elé nézünk.

Mindenki látni fogja, hogy van egy válság, és ebben is őszintének kell lenni, egy olyan válság van, ami nem Orbán Viktorhoz köthető abból a szempontból, hogy van egy világon lévő inflációs válság, és van egy energiaválság, és ez egész Európában és a világon így van

– fogalmazott Ungár Péter, aki szerint arról fog szólni a szeptemberben kezdődő parlamenti szezon, hogy „Orbán Viktor azt ígérte Tusványoson a magyaroknak, hogy mi egy lokális kivétel leszünk”.

Szerintem ez valójában nem igaz. Egy ekkora világgazdasági válságban nem tud Magyarország lokális kivétel lenni

– mondta, majd úgy fogalmazott: „emlékezzünk vissza, hogy a 2008-as válságkor is azt mondta a Nemzeti Bank alelnöke, hogy Hegyeshalomnál megáll, és ezt mondta Fok Jenő a 70-es évekbeli válságkor is. És ez sosincs így”.

A politikus szerint az lesz az egyik fontos kérdés szeptembertől, hogy ki fizesse meg a válság árát. Az LMP határozottan kiállt az erdők védelméért, tüntetést és egyéb akciókat is szerveztek.

Azzal, hogy egy miniszteri utasítással megpróbálják az úgynevezett problémás részeit ennek az erdőirtó rendeletnek visszavonni vagy korrigálni, az látszik, hogy politikailag megbukott ez a kezdeményezés. Alapvetően a magyar emberek többsége kiáll amellett, hogy megvédjük az erdővagyonunkat, a természeti kincseinket

– hangsúlyozta, kiemelve: szerinte hiába van energia-vészhelyzet, hogyha az erdőinket tönkretesszük, akkor azt nem lehet egy-két éven belül helyrehozni.

Itt 60-70-100 éves folyamatokról van szó. És ez a rendelet olyan időszakokban, amikor madarak fészkelnek a fákban, amikor védett aljnövényzet van, engedte volna azt, hogy kivágják a fákat, és természetvédelmi területeken is engedte volna, illetve olyan fákat, erdőket is, ami őshonos magyar fajokból áll. Ezek mind olyan problémák, ami mellett nem mehettünk el

– mondta.   

Kibeszélő Ungár Péter

A Kibeszélőből kiderül továbbá az is:

A teljes videót a fenti lejátszóra kattintva nézhetik meg, a beszélgetés podcastverzióját pedig alább érhetik el:

(Borítókép: Ungár Péter. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok