Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Magyarország jól áll, mert régóta nevén nevezi a problémákat

2022. augusztus 27., szombat 00:00 | aznap frissítve

Kezdetét vette Tihanyban a Tranzit fesztivál, amelyet minden év augusztusában rendeznek: a rendezvényen jobb- és baloldali politikusok és szakértők vitatják meg a magyar közélet aktuális eseményeit. Szombaton elsőként Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szólalt fel, hogy értékelje az elmúlt egy évet.

Szijjártó Péter azzal kezdte beszédét, hogy elmondta: talán nem túlzás azt állítani, egészen más világot élünk, mint az egy évvel ezelőtti rendezvény idején. Természetesen az, hogy most teljesen más világot élünk, nem teszi teljesen zárójelessé az akkor elmondottakat – hangsúlyozta a külügyminiszter. 

Minden válságról az gondoljuk, hogy a legsúlyosabb

Ennek ellenére néhány tanulságot mindenképpen le kell vonni. Szijjártó Péter szerint az egyik legjelentősebb és legkézenfekvőbb az, hogy minden aktuális válságról hajlamosak vagyunk azt gondolni, ez a lehető legsúlyosabb. 

Ezt gondoltuk 2008–2009-ben, ezt gondoltuk 2015-ben, ezt gondoltuk 2020–21-ben, és most itt vagyunk 2022-ben, és bebizonyosodott, hogy lehet még fokozni a válságok súlyosságát

– magyarázta Szijjártó Péter.

Beszélt az ukrajnai háborúról is

Ezután rátért a háborúra is, amellyel kapcsolatban azt mondta, „egy teljesen legitim várakozásunkat tette naiv illúzióvá”. Hiszen mindenki teljes bizonyossággal arra számított, hogy nem kell megtapasztalnia a háborút a saját bőrén. Emellett a magyarok, Európa és a világ élete is új dimenzióba került, napokon belül megindult a menekültek hulláma, jöttek a kérdések, hogy Magyarország szállít-e fegyvert, átenged-e fegyverszállítmányokat. Voltak, akik a magyar katonák Ukrajnába küldését sem zárták ki teljes mértékben és a NATO tanácskozásain is „észnél kellett lenni” – hangsúlyozta Szijjártó Péter. 

A választási siker csak utólag tűnik könnyűnek

A külügyminiszter az országgyűlési választásokra is kitért: a választási kampány – amelynek nem a társadalom – vagy gazdaságpolitikai témák, hanem a háború és a béke kerültek a középpontjába – kihozta, hogy totális ellentét van a magyarországi jobb- és baloldal között, amikor a magyaroknak alkotnak jövőképet. 

Véleménye szerint bár az április harmadikai győzelmet „landslide”, azaz földcsuszamlásszerű módon érték el, a siker mégis visszatekintve tűnik csak könnyűnek. Szijjártó Péter például saját bevallása szerint nagyon izgult az eredmény miatt, minden este meg is nézte a taktikaiszavazás.hu választókerületi térképeit – annak ellenére, hogy azok csak hetente frissülnek. 

Kék, sárga színek, úristen, melyik lett világosabb, melyik lett sötétebb! De a végére, hála istennek, úgy alakult, hogy csak a Balaton maradt kék

– kommentálta a választásokat. Ez a siker rámutatott: a modern demokratikus Magyarországon soha nem fordult még elő, hogy egy politikai család hárommilliónál több szavazatot kapjon.

Magyarország lokális kivétel

A világban hatalmas bajok vannak, Európában recessziós környezet alakult ki, de Magyarország mögött 12 év sikeres kormányzati stratégia és politika, valamint sikeres nemzeti érdekérvényesítés áll, aminek nyomán az ország mozgástere folyamatosan bővül – vélekedett a politikus. Szerencsére Magyarország lokális kivétel tud lenni ebben a kontinentális recessziós környezetben – tette hozzá. 

Magyarország jól áll, mert régóta nevén nevezi a problémákat, őszintén, világosan és tisztán beszél a világgal szemben álló kihívásokról

– hangsúlyozta Szijjártó Péter. 

Szijjártó Péter szerint hat szempontból fenyegeti veszély a magyarokat 

Előadásában hat veszélyforrást említett: a fizikai biztonság veszélyét, a gazdasági veszélyt, az energiaellátási problémákat, az ellátási nehézségek migrációt erősítő veszélyét, a háborúra adott rossz kontinentális és globális válaszokat, valamint a politikai zsarolásokat. 

Válságkezelésben világbajnokok vagyunk

Szijjártó Péter szerint azért lesz sikeres Magyarország, mert „a gazdasági válságkezelésben világbajnokok vagyunk”; van és lesz is energia, amelyet az ország és a gazdaság normális működtetéséhez fel lehet használni; saját, nemzeti alapú és nem hatalmi központokból diktált külpolitika van; a kormány pedig politikai stabilitással rendelkezik, ebből fakadóan politikai bátorsága is van.

Szóba került az energiaellátás is

Azt mondta: az is bebizonyosodott, hogy az energiaellátáshoz kell energiaforrás és szállítási útvonal. Ha egy kontinens éves földgáz-felhasználása 400 milliárd köbméter, amiből 170 milliárd egy adott földrajzi helyről származik, az nem lehet pár éven belül kiváltani – világított rá. Szijjártó Péter jelezte azt is: a paksi bővítés megépül, a napokban kapta meg az atomerőmű a létesítési engedélyét és az európai szabályok is azt mondják ki, hogy a nukleáris energia nem esik szankciók alá.

Rovatok