Index Vakbarát Hírportál

Még mindig nem sikerült visszaállni a járvány előtti állapotra a daganatos betegségek kezelésében

2022. augusztus 29., hétfő 21:44

A járvány öt negyedéve alatt átlagosan húsz százalékkal kevesebb daganatos betegséget tudtak sikeresen diagnosztizálni, mint korábban. A tendencia főleg az idősebb generációt sújtotta, közülük ismerték fel a legkevesebb beteget.

Nyolc szerző – Mayer Balázs, Tóth Manna, Csanádi Marcell, Zemplényi Antal, Fedgyas-Freyler Petra, Oross-Bécsi Rita, Elek Péter, Szécsényi-Nagy Balázs – A COVID–19-világjárvány hatása a daganatos betegek ellátására címmel jelentett meg tanulmányt a Népegészségügy legújabb számában – írja a Népszava. Azt vizsgálták, hogy a három legnagyobb daganattípusnál (tüdő-, emlő-, valamint vastag- és végbélrák) alkalmazandó kezelésekre milyen hatással volt a koronavírus-járvány. 

A tanulmány szerint egyértelműen kijelenthető, hogy mindhárom kezelés esetében lecsökkent az ellátás. 

Ez leginkább a műtéteknél mutatkozott meg: 40 százalékkal kevesebb tüdő-, 12 százalékkal kevesebb emlő-, illetve 20,5 százalékkal kevesebb vastag- és végbéldaganatos betegen végeztek el műtétet, mint a járványt megelőző években. Kisebb mértékben, de a sugár- és a kemoterápiás kezelések száma is csökkent. 

A három daganattípus vonatkozásában is eltérések fedezhetők fel, már ami az esetszám és a kezelések visszaesésének arányát illeti. A tüdődaganat-műtétek esetében például erős a visszaesés, amire magyarázatul szolgál, hogy a gyanú kivizsgálásához negatív Covid–19-teszteredményre volt szükség, ami megnehezítette a folyamatot – ismertette a Népszava. A másik nehezítő tényező az volt, hogy a pulmonológiai osztályokon nagyobb arányban láttak el Covid-fertőzött betegeket. 

Rovatok