Index Vakbarát Hírportál

A kormány követi a pályaíveket, mindenkiről tudja, hol dolgozik, mennyit keres

2022. augusztus 30., kedd 18:55

Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter egy tanévnyitó ünnepségen beszélt a szakképzési rendszert érintő átalakítások okairól, illetve a szakképzés és a gazdaság kapcsolatáról.

„Csak a tanult, szakképzett ember képes gondoskodni önmagáról, szeretteiről és közösségéről.” Erről Csák János, a kultúráért és innovációért felelős miniszter beszélt a Székesfehérvári Szakképzési Centrumban. Az országos szakképzési tanévnyitó ünnepségen kijelentette: mivel nem lehet tudni, mit hoz a jövő,

egy dolgot tehetünk, arra készülünk, hogy a körülmények változni fognak.

Az MTI tudósítása szerint azt is elmondta, a szakképzési rendszert az elmúlt években a kormány azért alakította át gyökeresen, hogy olyan inspiráló, ihletet adó környezetet teremtsen, amely elősegíti a minél hatékonyabb tanulást és oktatást. Hozzátette: a magyar állam mindenkinek ingyenesen biztosítja két szakma és egy szakképesítés megszerzését. Magyarországon 508 szakképzési intézmény működik, ahol több mint 250 ezer hallgató tanul.

A miniszter szavai szerint a kormány olyan rendszert hozott létre, amely névtelenül követi minden egyes hallgató pályáját, azt, hogy hol dolgozik, mennyit keres, és milyen további képzéseken vesz részt.

 Mindez abban segít, hogy a kormány szükség esetén rugalmasan átalakíthassa a tanrendet.

Csák János fontosnak nevezte azt is, hogy a szakképzés és a gazdaság élő, szerves kapcsolatban legyen egymással, ezért indult el a duális képzés; jelenleg 181 szakma oktatása folyik, és 110 ezer hallgató kap ösztöndíjat.

Rovatok