Index Vakbarát Hírportál

Jönnek a nagy napi hőingások, nő a megfázásveszély

2022. augusztus 30., kedd 06:16

Kedden az ország nagy részén sok napsütésre számíthatunk, de néhány helyen az erősebben megnövekvő gomolyfelhőkből zápor, zivatar kialakulhat. A szél csak záporok, zivatarok környezetében erősödik meg, fokozódik viharossá. A legmelegebb órákban 25–31 fokra van kilátás – olvasható az Időkép előrejelzésében.

Az előrejelzés szerint szerdán több helyen megnövekedhet a fátyolfelhőzet. Eső, zápor csak este nyugaton fordulhat elő. Keleten, északkeleten és északon többször élénk lehet az északias szél. Délután 24–30 fokra van kilátás.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint 19 járásra van kiadva riasztás és 9 megyére figyelmeztetés. 

Az orvosmeteorológiai előrejelzés szerint kedden nem érkezik front, de a vérnyomáspanaszokkal élőkre nehéz nap várhat. Jellemző lehet még a dekoncentráltság, keringési panaszok, fáradékonyság, a szeles tájakon ingerlékenység. A nagy napi hőingás miatt nehéz nap vár a szívbetegekre, valamint az idősekre. Szintén rossz hír, hogy a reggeli erősebb lehűlés miatt erősödhetnek az ízületi panaszok, egyesek végtagfájdalmakkal ébredhetnek, nő a megfázásveszély.

A Balatonon már vége a nyárnak

Az Időkép közölte, augusztus 29-től a balatoni komp és a települések közötti hajójáratok rövidebb ideig járnak, valamint ritkulnak a járatok. A Szántód felől induló komp 6:40 és 21:20, a Tihany felől induló 7:00 és 21:40 között közlekedik. A járatok 40 percenként közlekednek, a menetidő 8 perc, ugyanakkor nagy forgalom esetén sűrűbben indítják a járatokat – vége tehát a nyári menetrendeknek a magyar tengernél.

(Borítókép: Napfelkelte Salgótarjánban 2022. augusztus 25-én. Fotó: Komka Péter/MTI)

Rovatok