Index Vakbarát Hírportál

Tüsszögésre felkészülni, tetőzik a pollenszezon

2022. augusztus 31., szerda 12:22

Az aszály miatt idén késett a parlagfű virágzása, a következő napokban azonban ez tetőzhet, így az elkövetkezendő két hétben erős tünetekre kell számítania a parlagfűpollenre érzékenyeknek.

A következő napokban várható a parlagfűszezon tetőzése – tájékoztatta az MTI-t a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

A közlemény szerint a pollenterhelés nagyon magas, helyenként akár extrém magas is lehet a parlagfű virágporának koncentrációja. Ráadásul a héten a megerősödő szél tovább fokozhatja a pollenterhelést, amelyen az átmeneti záporok sem enyhítenek számottevően.

A parlagfű virágzását az idei évben az aszály késleltette, ezért egészen az utolsó augusztusi hétvégéig az allergiások enyhébb tüneteket tapasztalhattak, mint a korábbi években.

Augusztus utolsó napjaiban azonban a parlagfű pollenkoncentrációja gyors ütemben emelkedett, országosan elérte a nagyon magas szintet – közölte az NNK, amely felhívta a figyelmet arra is, hogy az elkövetkező két hétben továbbra is erős tünetekre számíthatnak a parlagfűpollenre érzékenyek.

Az NNK azt javasolja, hogy az allergiások lehetőség szerint ne végezzenek fizikai munkát a szabadban, fokozottan ügyeljenek a gyógyszerek szedésére, és kövessék nyomon a szervezet polleninformációs szolgáltatását, amely naponta frissülő térképes előrejelzéssel segíti az allergiásokat és a szakorvosokat.

Mint írják, a gyakori hajmosással, a nedves portörléssel, a ruhák beltéri szárításával, maszkviseléssel és a megfelelően időzített – a kora reggeli vagy esti órákban történő – szellőztetéssel tovább csökkenthetők a parlagfűpollen által okozott tünetek.

Rovatok