Index Vakbarát Hírportál

Kezdődik az iskola, senki nem ilyen időt akart

2022. augusztus 31., szerda 19:41

Csütörtökön az ország nagy része fölött sok felhő lesz, csak északkeleten lehetnek hosszabb napos időszakok. A hidegfrontra érzékenyek körében fejfájás és görcsös panaszok jelentkezhetnek.

Kezdetben az ország északkeleti harmadát leszámítva többfelé kialakulhat eső, zápor, majd délután már csak elszórtan várható kevés csapadék. Élénk, helyenként erős lökések kísérhetik az északi-északkeleti szelet. Hajnalban 12 és 18, délután 19 és 27 Celsius-fok között alakul a hőmérséklet, a csapadékosabb tájakon marad hűvösebb az idő. Eső miatti figyelmeztetést Baranya, Somogy és Zala megyére adtak ki csütörtökre.

Orvosmeteorológia

Csütörtökön gyenge hidegfronti hatás érvényesül, emiatt az érzékenyek körében fejfájás, görcsös panaszok jelentkezhetnek. Felerősödhetnek a kopásos jellegű ízületi panaszok is. A sokfelé felhős, borongós idő miatt lehangoltak, kedvtelenek lehetünk, csökkenhet teljesítőképességünk – írja az Időkép.

A szelesebb tájakon élők ingerlékenységet, nyugtalanságot is tapasztalhatnak. Csökken hő- és komfortérzetünk. 11 és 15 óra között csak a naposabb északkeleti tájakon érheti el az erős fokozatot az UV-sugárzás, ezért ott a szabadban tartózkodóknak ajánlott gondoskodni bőrük megfelelő védelméről.

Parlagfű és gombák

A következő napokban a parlagfű pollenszórása országszerte nagyon magas, helyenként extrém magas szintet érhet el. A csalánfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja még közepes szinten lehet jelen. Az üröm, a libatopfélék és a kenderfélék pollenkoncentráci­ó­ja az alacsony-közepes tartományban alakulhat. A kültéri allergén gombák spóraszáma országosan magas-nagyon magas szintet érhet el.

(Borítókép: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok