Index Vakbarát Hírportál

Áll a bál a Balatonnál: gyomorforgató körülményekről osztott meg videót a Nébih

2022. szeptember 1., csütörtök 09:26

Egy Somogy megyei vendéglátóipari egység ellenőrzése során súlyos élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményekkel szembesültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A szakemberek által feltárt hibák és hiányosságok, különösen az általános takarítatlanság, az étterem tevékenységének azonnali hatályú felfüggesztését, továbbá 790 kilogramm élelmiszer forgalomból való kivonását indokolták.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) súlyos élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülmények miatt azonnali hatállyal felfüggesztette az egyik siófoki étterem tevékenységét, és 790 kilogramm élelmiszert vont ki a forgalomból.

A vendéglátóhely a hiányosságokat kijavította, így folytathatta tevékenységét, a bírság megállapítása folyamatban van – közölte a hatóság csütörtökön.

Undorító körülmények között készültek az ételek

Súlyos higiéniai hiányosságokat tártak fel a Nébih szakemberei egy Somogy megyei, Balaton-parti vendéglátóipari egység helyszíni ellenőrzése során. Az étterem vizsgálatakor az ellenőrök megállapították, hogy annak gyakorlatilag minden helyiségében általános a takarítatlanság, nagyfokú a szennyezettség.

Példaként említhető, hogy a főzőkonyha, a zöldség-előkészítő, a raktár, az áruátvevő és a gyros-előkészítő helyiség padozata zsíros, takarítatlan, oldalfalai szennyezettek voltak. Több helyen a technológiához nem kapcsolódó tárgyakat, eszközöket tároltak.

A fekete mosogató helyiségben a mosogató feletti mennyezetről pergett a vakolat, a hűtőkamrák teteje poros, a helyiség oldalfalai koszosak voltak. További problémát jelentett, hogy a hűtőterekben eltérő higiéniai megítélésű élelmiszereket, így földesárut, készételt és tejterméket tároltak együtt, kitéve őket a szennyeződés veszélyének. Mindezek mellett az ellenőrök csaknem 500 kilogramm jelöletlen, nem nyomon követhető fagyasztott gyroshúst és több mint 120 kilogramm jelöletlen, nem nyomon követhető fagyasztott birkahúst találtak az egységben.

Rovatok