Index Vakbarát Hírportál

„Elvették tőlünk a tanítás örömét” – fekete ernyőkkel tiltakoztak a pedagógusok

2022. szeptember 1., csütörtök 11:28

Tanévnyitó rendezvényt tartott a Pedagógusok Szakszervezete. Az oktatás halasztást nem tűrő gondjai miatt fekete esernyőkkel tiltakoztak a budapesti székház előtt. Az érdekvédők bejelentették: a hazain kívül a nemzetközi sajtóhoz, továbbá nemzetközi szervezetekhez fordulnak a pedagógusokat sújtó nehézségek miatt, tavaszra pedig egy újabb nagyszabású munkabeszüntetéssel készülnek.

Szeptember 1-jén országszerte kezdetét vette a 2022/2023-as tanév. A Diákok a Tanárokért csoport a tanulóktól azt kérte, hogy aki csak teheti, menjen az évnyitóra, az első tanítási napra kockás ingben. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) munkatársai az iskolakezdés alkalmából azonban feketébe öltöztek.

Ez illik leginkább a helyzethez

– hangzott el a sajtótájékoztatón.

Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke felidézte, hogy bár a pedagógusokat sosem fizették túl Magyarországon, mára odáig jutott a helyzet, hogy a tanárok saját tanítványaikat beszélik le arról, hogy ezt a pályát válasszák, a közoktatásban kínált bérekből ugyanis nem lehet megélni.

Elvették tőlünk a tanítás örömét

– jelentette ki Szabó Zsuzsa. Felidézte, hogy már hosszú évek óta küzdenek a változásért, több alkalommal tüntettek, sztrájkot szerveztek, de áttörést máig nem értek el.

„A PSZ országjárásba kezd, a legkisebb falvakba is eljuttatjuk az üzenetünk, nincs mitől tartanunk” – jegyezte meg az érdekvédő.

A sajtótájékoztatón Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke egy kiáltványt is felolvasott, mint kiderült, a magyar kormány elhibázott oktatáspolitikájáról szóló dokumentumot a nemzetközi sajtóhoz is eljuttatják.

Íme néhány idézet a kiáltványból:

A szakszervezetek szerint a fenti intézkedések elengedhetetlenek, tájékoztatásuk szerint a közoktatásból már így is 16 ezer pedagógus hiányzik.

„Nem lehet az unióra bízni a nemzet jövőjét”

A PSZ másik alelnöke, Totyik Tamás emlékeztetett, hogy augusztus 30-án volt az utolsó, tanévkezdés előtti sztrájktárgyalás.

„Megtudtuk, hogy a választások óta a kormány nem foglalkozott a tanárok sztrájkköveteléseivel. Sem a bérek, sem a munkaterhek vonatkozásában nem történt előrelépés” – mondta Totyik Tamás, aki idézett abból a levélből is, amit az egyeztetésen Maruzsa Zoltán adott át a tanároknak. Ebben lényegében az állt, hogy a tanárok polgári engedetlenségi akciója a jövőben a diákokat is a szabályok megtagadására sarkallhatja. A köznevelésért felelős államtitkár a jelenlévőket arra kérte, hogy ezt az érdekérvényesítő utat ne támogassák.

Totyik Tamás erre reagálva ismét nyomatékosította, hogy szakszervezetként eddig is csak a sztrájk szervezésében vettek részt, a polgári engedetlenségi akciók tőlük függetlenül, kisebb iskolai csoportok kezdeményezésére indultak el.

A PSZ alelnöke felidézte azt is, hogy a kormány az uniós forrásoktól teszi függővé az oktatásban dolgozók béremelésért. Az érdekvédők úgy vélik, ebben a kérdésben inkább nemzeti forrásokra kellene támaszkodni, 

„a nemzet jövőjét ugyanis nem lehet külső tényezőkre bízni”.

Az érdekvédők továbbá arra is kitértek, hogy a figyelemfelhívó akciók továbbra is folytatódnak, a következő napokban, hetekben lesznek tüntetések, figyelmeztető sztrájkok és polgári engedetlenségi mozgalmak, tavaszra pedig ismét egy nagyszabású munkabeszüntetéssel készülnek.

A rendezvény végén a jelenlévők fekete esernyőkkel vonultak a székház elé, hogy ezzel is kifejezzék az oktatáspolitikáról alkotott véleményüket.

(Borítókép: Szabó Réka / Index)

Rovatok