Index Vakbarát Hírportál

Csőd fenyegeti több kistelepülés önkormányzatát

2022. szeptember 2., péntek 05:55

Több hazai kistelepülésen éjjelre lekapcsolják a közvilágítást, kevesebb közintézményi helyiséget fűtenek, napkollektorral termelik az elektromos áramot és a gázkazánok helyett fával fűtenek. Így próbálnak spórolni a községi önkormányzatok, hogy a rezsidíjak emelkedése miatt ne kerüljenek csődközelbe.

A dél-baranyai Drávaszerdahely polgármestere közölte: a településen este tíz óra után lekapcsolják a közvilágítást, és várhatóan érinti majd a helyi önkormányzat tulajdonában lévő bolt és lángosozó működtetését, fenntartását is a rezsiköltségek emelkedése, sőt a közétkeztetés is drágább lesz, mert az önkormányzat már nem tud annyi pénzzel hozzájárulni, mint korábban – derült ki az ATV Híradójának riportjából.

Az önkormányzat egyre kevesebb pénzt tud hozzáadni az önkormányzati étkeztetéshez, a gyerekétkeztetéshez, és egy csomó olyan dolog van még, melyek nagyon hátrányosan érintik a helyi lakosságot

– nyilatkozta Alpár György, a 200 fő alatti község vezetője.

A Hajdú-Bihar megyei Hajdúbagoson azt tervezik, hogy minden nap az utolsó autóbusz beérkezése után fél órával lekapcsolják a közvilágítást. Ezen a településen gázkazánokat sem használnak a továbbiakban, helyette fával fűtenek.

Szabó Lukács Imre polgármester tájékoztatása szerint a legnagyobb nehézségeket a 62 férőhelyes idősek otthonának működtetése okozza.

Beteszünk egy fatüzelésű kazánt, de emellett még gázra is szükségünk lesz, amit tízszeres áron fogunk megkapni. Kérdés, hogy mennyire fogjuk ezt így bírni

– fejezte ki aggodalmát a polgármester.

A Zala megyében található Surdon az óvodát eddig is fával fűtötték, és már az áram egy részét is maguk állítják elő.

Napkollektorunk megtermeli az elektromos áramot, amit így év közben is biztosítani tudunk, és így a csoportok is zavartalanul működhetnek

– számolt be a hírműsornak a helyi óvoda vezetője, Vörös Emőke.

A falu polgármestere, Kanász János arról tájékoztatott, hogy nincs számottevő bevételük, így lehetetlen kigazdálkodni a megnövekvő költségeket. Felmerült lehetséges megoldásként, hogy a terhek csökkentésére bevezetik az iparűzési adót.

A Nógrád megyei Karancslapujtőn arra készülnek, hogy az ott működő intézmények, civil szervezetek elhelyezését teljesen újragondolják.

„Részben a kultúrhelyiségbe csoportosítjuk át az intézmények egy részét, a hivatal azon helyiségeibe, amelyek most nincsenek használva” – ismertette Baksa Sándor polgármester.

A faluban leállítják a beruházásokat, valamint éjfél után a közvilágítást is lekapcsolják. Legvégső esetben akár bércsökkentések is lehetnek, de elbocsátani senkit sem szeretnének.

(Borítókép:  Krisztian Bocsi/Bloomberg/Getty Images)

Rovatok