Index Vakbarát Hírportál

Pár év, és mobilról is intézhetjük hivatalos ügyeinket

2022. szeptember 2., péntek 09:12

A kormány Guller Zoltánt a Digitális Magyarország Ügynökség (DMÜ) létrehozásáért és működtetéséért felelős miniszteri biztossá nevezte ki.

Mint arról korábban beszámoltunk, a megalakuló Digitális Magyarország Ügynökség feladatokat vesz át minisztériumoktól, működését a Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyeli.

Összesen hét gazdasági társaság került a Miniszterelnöki Kabinetirodától a Digitális Magyarország Ügynökség (DMÜ) tulajdonosi joggyakorlása alá, így közvetlen módon 7, míg közvetett módon 11 társaság felett látja el a tulajdonosi jogokat a DMÜ – közölte az ügynökség.

2025-ig mindenki mobiltelefonon intézheti ügyeit

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) működését Guller Zoltán miniszteri biztosként felügyeli. Ez a lépés lehetővé teszi az eddigi széttagolt működés racionalizálását, és biztosítja a kijelölt célok megvalósítását – írja az Infostart. A Digitális Magyarország Ügynökség felügyeli a kormányzati informatikát, valamint az e-közigazgatási, informatikai rendszerek és infrastruktúrájuk üzemeltetéséért, továbbá a kapcsolódó fejlesztések megvalósításáért is felel. A következőket tűzte ki célul:

Fő feladata a kormányzati digitalizáció, valamint a digitális állampolgárság megteremtése. Egyik célkitűzése, hogy 2025-ig mindenki el tudja intézni a hivatalos ügyeit egy mobiltelefon segítségével az átláthatóság és kiszámíthatóság jegyében.

Ezek a társaságok kerültek a jogkörébe

A rendelet szerint az alábbi állami tulajdonú gazdasági társaságok tulajdonosi jogkörgyakorlása került a Digitális Magyarország Ügynökséghez:

(Borítókép: Egyelőre marad a számítógépes ügyintézés. Fotó: Németh Sz. Péter/Index)

Rovatok