Index Vakbarát Hírportál

Nagyot könnyített a NAV a gépjárműadó rendezésén

2022. szeptember 4., vasárnap 21:33

Szeptember 15-ig kell befizetni a gépjárműadó második részletét – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Azonban az adóhivatal lényegesen könnyített az autósok dolgán: már két új lehetőség is van az adó rendezésére.

A NAV-Mobil elnevezésű alkalmazás új fejlesztésű Gépjárműadó menüpontjában már mobilról is befizethető a gépjárműadó. Továbbá elektronikus levélben is van lehetőség rendezni az adót, ahol egy közvetlen fizetési linken bankkártyával is fizethetünk – írja a Délmagyar.

Arra azonban fontos figyelni, hogy a befizetésről előbb várjuk meg a visszajelzést, mielőtt elkattintanánk. Ha pedig valaki átutalással fizet, akkor a közlemény rovatba nem a rendszámot, hanem az adószámot vagy az adóazonosító jelet kell beírni. Amennyiben ez elmarad, a NAV nem vagy csak késve tudja a befizetőt azonosítani.

A lap beszámolója szerint az adóhivatal arra is emlékeztetett, hogy júliusban elindult az új ügyintéző felülete, az Ügyfélportál is, ahol belépéskor a felhasználó azonnal látja a NAV által nyilvántartott adatait és az adószámlája nettó egyenlegét. 

Ha valakinek gépjárműadó-tartozása van, azt az adószámlája lekérdezése után elektronikusan azonnal rendezheti is, azonban ha szeptember 15-e előtt ellenőrzi az adatokat, a lekérdezési időszakot át kell állítani az utánra, hogy az adó második részlete is láthatóvá váljon.

Az új fizetési módok már lehetővé teszik, hogy a gépjárműadót ne ezer forintra kerekítve fizessük, hanem pontos összegben rendezzük.

Rovatok