Index Vakbarát Hírportál

Az LMP intézkedési tervet sürget a helyhatóságoknak a rezsi kigazdálkodására

2022. szeptember 4., vasárnap 15:52

Tetlák Örs szerint ezekre a lépésekre azért van szükség, mert jelenleg a legtöbb magyar település nem tudja, hogyan tarthatja nyitva a márciusig tartó krízisidőszakban szociális intézményeit.

Az önkormányzatok intézményeik nyitvatartásában érdekeltek, ezért azt várják a kormánytól, hogy minél hamarabb dolgozzon ki intézkedési tervet azoknak az önkormányzatoknak, amelyek nem tudják megoldani a rezsiköltségek kigazdálkodását – mondta Érd LMP-s alpolgármestere egy budapesti sajtótájékoztatón.

Tetlák Örs sürgette, hogy ezenfelül nyújtson a kormány azonnali és lehetőség szerint teljes kompenzációt a megemelkedett rezsiköltségekre, a települések méretétől és vezetőik pártállásától függetlenül.

Az ellenzéki zöldpárt azt is kéri a kormányzattól, hogy indítson azonnal országos és szociális alapon nyugvó épületszigetelési, épületkorszerűsítési programot.

„Ugyanis ha a kormányzat ebben a helyzetben magára hagyja az önkormányzatokat, úgy nemcsak az ellenzéki településvezetőket, hanem a magyar lakosságot, a magyar családokat fogja büntetni” – jelentette ki az ellenzéki politikus.

Csődbe juthat Érd önkormányzata

Az LMP országos elnökségének tagja szerint ezekre a lépésekre azért van szükség, mert jelenleg a legtöbb magyar település nem tudja, hogyan tarthatja nyitva a márciusig tartó krízisidőszakban szociális intézményeit, például az idősotthonokat, a hajléktalanellátást nyújtó intézményeket, valamint az óvodákat és a bölcsődéket.

A helyzetet drámainak tartó Tetlák példaként említette, hogy Érden két intézmény – egy szociális központ és az érdi szakrendelő – elszállt rezsiárai csődbe juttathatják a 75 ezres lakosú megyei jogú várost.

  

Rovatok