Index Vakbarát Hírportál

Részleges erdőlátogatási korlátozást rendeltek el a Mecsekben

2022. szeptember 4., vasárnap 17:29

Részleges erdőlátogatási korlátozást rendeltek el a mecseki erdőkben a szarvasbőgés miatt. Szeptember 30-ig csak a megadott időszakban látogathatók a kijelölt területek.

A gímszarvasnász, azaz a szarvasbőgés rendszerint augusztus végén, szeptember elején kezdődik. Ez az időszak jellemzően az ország nyugati, déli részein indul, majd észak, északkelet felé haladva a Zemplénben zárul. 

A Mecsekerdő Zrt. szeptember 30-ig mindennap 16 órától reggel 9 óráig részleges erdőlátogatási korlátozást rendelt el. Ezért arra kérik a látogatókat, hogy a megjelölt időszakban az alábbi területeket keressék fel:

A Keszthelyi TV beszámolója szerint a szakemberek a túrázóktól pedig azt kérik, hogy nappal 9 és 16 óra között a Bakonyerdő Zrt. erdeit kizárólag a kijelölt útvonalakon látogassák. 

Az állatok a bőgés időszakában nyugtalanabbá válnak, napközben is sokkal többet mozognak, ami miatt az utakon is megnő a balesetveszély. Dongó Norbert, a Keszthelyi Rendőrkapitányság baleset-megelőzési előadója szerint ha valaki vadbalesetet szenved, akkor hívja a rendőrséget.

(Borítókép: A drónnal készült felvételen jobbra a 682 méter magas Zengő, a Mecsek legmagasabb csúcsa látható, mellette balról a 603 méter magas Hármashegy a Baranya megyei Szilágy felől fényképezve 2018. január 18-án. Fotó: Sóki Tamás / MTI)

Rovatok