Index Vakbarát Hírportál

A tankerület szerint nincs gödöllői gimnáziumügy

2022. szeptember 6., kedd 16:41

A Dunakeszi Tankerületi Központ vezetője 2022. szeptember 5-én megjelent, a Török Ignác Gimnáziumot érintő cikkünkben megszólalási lehetőséget kapott, azzal élt is. Ma azonban bővebben is ki kívánta fejteni azt, az olvasottak nyomán mivel nem ért egyet. Erre is lehetőséget adunk.

A gödöllői Török Ignác Gimnáziumban a tanévkezdéssel párhuzamosan zajló épületfelújítást, és az emiatt kialakult áldatlan körülményeket bemutató cikkünkhöz a Dunakeszi Tankerületi Központ az írásunkban tegnap közöltnél részletesebb kommentárt kívánt fűzni, melyet – ha nem is teljes terjedelmében, de –, érdemi állításait szó szerint idézve közlünk.

Az intézményben már több mint egy évtizede kifejezetten méltatlan körülmények között zajlott az oktatás – írtuk cikkünkben, miután az iskola egyik (22 éve ott tanító) tanára azt mondta, „mióta az eszemet tudom, beázásokkal küzdünk. Vannak felvételek, hogy már mészkőképződés is elindult az iskolában az állandóan befolyó víz miatt. Borzasztó régóta vártuk, hogy végre legyen valamilyen felújítás.”

A tankerület erre így reagált:

Az iskola üzemeltetését Gödöllő Város Önkormányzatától 2017 januárjában vette át a Dunakeszi Tankerületi Központ, így nyilvánvaló, hogy az ingatlantulajdonos önkormányzatnak már jóval a vagyonkezelés átadása előtt ismernie kellett a fennálló problémákat. A Török Ignác Gimnáziumhoz tartozó tornacsarnok üzemeltetését 2017-ben az önkormányzat nem adta át a tankerületnek, megtartva saját vagyonkezelésében azt az épületrészt, amely bevételt termel, ugyanakkor továbbra sem szüntette meg az ottani beázásokat.

A Tankerületi Központ az iskola átvételét követően saját költségén több javítást végzett el, majd egy komplex energetikai felmérést készíttetett a teljes épületegyüttesre vonatkozóan – beleértve a tornacsarnokot is –, hogy a szükséges felújítás költségeit teljeskörűen felmérje, és arra forrást szerezzen, amelyre 2021-ben Magyarország Kormánya egyedi döntésével támogatást biztosított. A Tankerületi Központ a támogatásról szóló döntést követően elkészíttette a felújítás terveit, majd közbeszerzési eljárásban kiválasztotta a kivitelezőt. A sikeres előkészítő munkákat követően került sor a munkaterület átadására 2022 júniusában.

Pontos dátumok

Tévesnek nevezték a tankerület részéről azt az állítást, hogy „az eredeti ütemterv szerint szeptember 30-ig végeztek volna a benti munkálatokkal, az átadási határidő pedig december 31. lett volna. Szeptember 2-án aztán jelezték az intézmény vezetőjének, hogy január 31-ére végeznek csak mindennel.” 

A szeptember 2-án lezajlott, 3-ai keltezésű, az SZMK megbízásából elkészített Munka és balesetvédelmi tájékoztató jegyzőkönyvében szó szerint az áll: az (igazgatói, szerk.) „bejelentés alatt hívták fel az intézményvezető figyelmét, hogy a munkálatok december 31. helyett január 31 az új befejezésre meghatározott időpont”. A tankerület ezt pontosítva azt írta:

A kivitelezési terv szerint az épületegyüttes teljes szigetelését, tetőcseréjét, a fűtéskorszerűsítést, a homlokzati nyílászárók és a világítótestek cseréjét előre tervezetten a 2022. júniustól decemberig tartó időszakban, három ütemben, épületrészenként készíti el a vállalkozó, a munkálatokat pedig ez év végéig kell befejeznie. Irreális az elvárás, hogy az iskola és a tornacsarnok felújítása ezen műszaki tartalom, valamint a jelenlegi technológiák és beszállítási körülmények mellett egy nyári szünet ideje alatt megvalósuljon, a kivitelezés időtartamáról pedig már jóval annak megkezdése előtt megkapta a tájékoztatást az intézmény vezetése. Az iskola igazgatója úgy nyilatkozott az egyeztetéseken, hogy a munkálatok során időszakosan kieső tantermeket tudja nélkülözni, nincs szükség arra, hogy az intézményen kívüli helyszínre szervezze meg a fenntartó az oktatást.

Így vagy úgy

Megtévesztőnek nevezték azt az állítást, hogy tanítási időben, a zajló munkavégzés ideje alatt a menekülési útvonalak ajtajait nyitva kell tartani, és a pedagógusoknak kell visszatartani a gyerekeket attól, hogy azon keresztül távozzanak az iskolából.

Lapunknak ugyanakkor az iskola igazgatója szó szerint azt mondta: „Ez a nehézség a dologban, hogy nem lehet zárva tartani azokat az ajtókat, amelyek a menekülési útvonalon vannak, és persze elmondjuk a gyerekeknek, hogy nem szabad kimenni, de egy nyitott ajtón ki lehet lépni, ezért ez a pedagógusok részéről fokozottabb odafigyelést igényel.”

A tankerület szerint a valóság az, hogy

a vészhelyzet esetén menekülésre szolgáló ajtók kulcsra nem zárhatók, nem torlaszolhatók el, ugyanakkor csukott állapotban vannak, és megfelelő figyelmeztetéssel vannak ellátva, hogy átmenetileg azon keresztül a tanulók ne közlekedjenek.

Közleményükben azt is megjegyzik, hogy nem értenek egyet a cikkben polgármester úrnak tulajdonított véleménnyel, miszerint „a távolban lévő tankerület sem a biztonsági, sem a pedagógiai problémákat nem érzékeli”. Mint írják, a tankerület képviselői heti szinten jelen vannak az intézményben, folyamatosan ellenőrzik a kivitelezési munkálatokat, és reagálnak az intézmény jelzéseire. A munkavégzés biztonsági feltételeit a munkavédelmi szakemberek az oktatás ideje alatt fokozott jelenléttel ellenőrzik.

(Borítókép: Kaszás Tamás/Index)

Rovatok