Index Vakbarát Hírportál

Veronika a háború elől menekül, csak ukránul tud, magyar iskolában kezdte a tanévet

2022. szeptember 6., kedd 13:25

A lány édesanyja, Ruszlana már három éve Magyarországon dolgozik, korábban ingázott ukrajnai otthona és Budapest között. Tavasz óta azonban itt él 13 éves kislányával, Veronikával, aki a hetedik osztályt kezdte egy budapesti iskolában szeptember elsején. Magyarul még nem tud, édesanyján kívül csak néhány emberre számíthat.

Az orosz–ukrán háború kezdete óta több mint egymillió menekült érkezett Magyarországra, elsősorban nők és gyerekek, hiszen a család férfi tagjai Ukrajnában maradtak katonai szolgálatot teljesíteni. Sok menekült csak átutazik az országon, több tízezren azonban itt kezdenek új életet.

Az iskolakezdés azért is nehéz, mert Veronika nem beszél magyarul, de minden segítséget megkap a beilleszkedéshez ő és édesanyja is. A családot a Magyar Máltai Szeretetszolgálat egy évig támogatja minden élethelyzet megoldásában, az őket segítő mentorukra is mindenben számíthatnak. Nemcsak a hétköznapi ügyek intézésében, a tanulásban vagy a nyelvi akadályok leküzdésében, hanem a lelki megpróbáltatások leküzdésében is.  

Rovatok