Index Vakbarát Hírportál

Nem volt szennyvízelvezetés ezen a három hevesi településen, de megoldották

2022. szeptember 6., kedd 11:12

Csaknem 4,5 milliárd forintból elkészült három Heves megyei település szennyvízelvezető és -kezelő rendszerének fejlesztése – közölte a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. (NFP).

A konzorciumot vezető társaság szerint a Széchenyi 2020 programban Tarnaméra, Nagyfüged és Boconád önkormányzata mintegy 3,8 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert a beruházásra, mely a projekt teljes költségvetésének 85 százalékát fedezte. A fennmaradó forrást a magyar állam finanszírozta.

A három Heves megyei településen a szennyvízelvezetés és -tisztítás korábban megoldatlan volt. Tarnamérán helyi szennyvízcsatorna-hálózat üzemelt, egy korszerűtlen és tovább nem bővíthető, kis kapacitású szennyvíztisztító teleppel, melyet a projekt során felszámoltak. A szennyvíztisztítóra rá nem kapcsolt településrészeken, valamint a másik két településen egyedi tartályokkal biztosították a kommunális szennyvizek összegyűjtését.

Új, közös szennyvíztisztító telep épült

A fejlesztés részeként új elvezető hálózat és szennyvíztisztító telep épült. A kialakított hálózatra a lakóingatlanokon túl azok az intézmények is rácsatlakoznak majd, ahol kommunális szennyvíz keletkezik.

A konzorciumot vezető társaság arról is beszámolt, hogy Tarnamérán, Nagyfügeden és Boconádon az összes érintett ingatlan szennyvízelvezetése elválasztott rendszerű, gravitációs vezetéken keresztül történik. A domborzati adottságok miatt a községek belterületén több szennyvízgyűjtő öblözet kialakítására is szükség volt. Az egyes gyűjtőkörzetek mélypontjain közterületi szennyvízátemelők létesültek, melyek nyomóvezetékeken keresztül továbbítják a szennyvizet a gyűjtőhálózatba.

A három településen összesen 2082 szennyvízbekötés történt, továbbá 15 új átemelő, több mint 34 kilométer gerincvezeték, mintegy 18 kilométernyi bekötővezeték és 13 kilométert meghaladó nyomóvezeték-hálózat épült – írja az MTI.

A zöldmezős beruházással Tarnaméra külterületén kialakított új, közös szennyvíztisztító telep befogadóképessége napi 452 köbméter, mely a község lakóin túl további 4601, Nagyfügeden és Boconádon élő ember számára biztosít a jövőben korszerű szennyvízkezelési szolgáltatást.

Rovatok